Căline, ori n-ai vrut, ori n-ai știut! Senatorul Marian a „dat-o de gard” cu proiectul minier Rovina

În luna aprilie 2024, proiectul minier Rovina rămânea fără aviz de mediu, aviz anulat definitiv de Curtea de Apel Cluj în urma unei contestații depuse de un ONG, în speță „Asociația Declic”. Totuși, în luna martie 2025, senatorul Călin Marian anunța cu „surle și trâmbițe” că va fi deshisă exploatarea de cupru de la Rovina.
Paradoxal, cel care „punea cruce” acestui proiect, pentru mulți ani de acum înainte, era colegul său, liberalul Mircea Fechet care conduce Ministerul Mediului. O spune, Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara într-o declarație dată site-ului „Zi de Zi Hunedoara”. Concret, Georgeta Barabaș precizează că decizia de anulare a avizului de mediu în instanță a avut ca fundament mai multe neregului în eliberarea ei.
Ce spunea în luna martie 2025, senatorul Călin Marian: „Salut cu bucurie decizia Comisiei Europene de a selecta la finanțare proiectul minier de la Rovina (…) Această investiție nu este doar despre materii prime critice, ci și despre oameni! Proiectul va crea locuri de muncă și va revitaliza economia locală, oferind stabilitate și prosperitate comunităților din zonă”.
Doar că această investiție era blocată din luna aprile 2024 în urma anulării avizului de mediu, anunțul fiind făcut public pe site-ul „Asociației Declic” care își anunța victoria în instanță. Interesant este că deși a trecut un an de la anularea avizului, firma nu cerut reluarea procedurilor de avizare, fapt confirmat tot de directorul APM. Tocmai de aceea nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva și acest proiect va avea soarta explotării aurifere de la Certej.
Toate procedurile trebuiau reluate, dar conform declarației directorului Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș, până acum nu a fost depusă o nouă solicitare.
Ce a declarat Georgeta Barabaș pentru publicația” Zi de Zi Hunedoara”:
”Nu a fost depusă încă solicitare pentru alt aviz. (…) Motivul pentru care a fost anulat avizul anterior a fost faptul că Ministerul Mediului nu a considerat necesar să includă proiectul în procedura de consultare transfrontieră cu Ungaria și Serbia. În cazul în care va depune solicitare pentru un nou aviz, va trebui să ținem cont de motivul suspendării fostului aviz și, obligatoriu, va trebui să includem proiectul în procedură transfrontieră”, a precizat Georgeta Barabaș, pentru sursa citată.
CONCLUZII :
- S-au cerut 300.000 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru un proiect care cu nu avea aviz de mediu
- Cu siguranță nimeni din Ministerul Mediului nu va răspunde pentru acest lucru
- Dacă Ministrul Economiei cel care anunța „purcoiul de bani” care dădea să vină dinspre UE peste județul nostru, habar nu avea că proiectul era blocat, ar fi culmea să credem că senatorul Călin Marian cunoștea acest lucru. Doar că, așa cum ne-a obișnuit îi place să se laude ca nimeni altul, cu proiecte sau realizări care nu-i aparțin
Anunțul privind anularea avizului de mediu pentru exploatarea Rovina era făcut public de cei de la „Declic” încă din anul 2024: