Deplasarea Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților în Republica Portugheză
Am început a doua zi din programul oficial al delegației la 𝗖𝗮𝘀𝗮 𝗣𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗟𝗶𝘀𝗯𝗼𝗮 – 𝘂𝗻 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶 𝗰𝘂 𝗰𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗲 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲. Gazdele noastre au fost minunate și au împărtășit cu noi modul în care lucrează și interacționează. Vom încerca, pe cât posibil, să promovăm colaborarea și schimburile de experiențe cu instituții educaționale similare din România.
A doua acțiune a fost la 𝗨𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗟𝗶𝘀𝗮𝗯𝗼𝗻𝗮, unde am fost întâmpinați de către dl. Prof. Univ. Luis Ferreira, care conduce instituția din poziția de Rector. Universitatea are colaborări cu 16 instituții de învățământ superior din România și găzduiește 74 de studenți români, unii urmând studiile complete aici, alții aflați în schimburi educaționale europene (Erasmus). M-am bucurat să o cunosc în acest cadru și pe dna. Prof. Univ. Roxana Ciolăneanu, un cadru universitar implicat și apreciat în Lisabona. Am vorbit cu gazdele noastre despre finanțarea universității și despre taxele studenților (care sunt mai mari pentru studiile de master și doctorat). Totodată, am remarcat ce importanță acordă învățământului tehnic și transferului tehnologic din cercetarea universitară către industrie.
În continuare, ne-am întâlnit cu domnul 𝘀𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁 𝗣𝗲𝗱𝗿𝗼 𝗟𝗼𝗽𝗲𝘀 𝗧𝗲𝗶𝘅𝗲𝗶𝗿𝗮 𝗹𝗮 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗦̦𝘁𝗶𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗶, 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲𝗶 𝘀̦𝗶 𝗜̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗦𝘂𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗿. Am discutat despre finanțarea învățământului superior, normele didactice, salariile cadrelor didactice și a personalului auxiliar, procesul de alegere al rectorilor și la nivel mai amplu, despre reformele educaționale din anul 2022. Împărtășim aceeași abordare cu privire la necesitatea asigurării unei continuități în reformele și în legislația educației. Nu în ultimul rând, am identificat și provocări comune, anume tranziția de know-how de la profesorii cu vârsta de pensionare către noile generații de educatori.
Ultima vizită a fost la 𝗦̦𝗰𝗼𝗮𝗹𝗮 𝗗𝗼𝗻 𝗣𝗲𝗱𝗿𝗼 𝗩, 𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝘁 𝘃𝗼𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗴𝗮̆𝘇𝗱𝘂𝗶𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝗮𝗽𝗿𝗼𝘅𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝘃 𝟭𝟯𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗲𝗹𝗲𝘃𝗶, unde l-am întâlnit și pe reprezentantul regional al Ministerului Educației. Școala este renumită în Lisabona pentru performanțele înregistrate în artele teatrale. Printre informațiile interesante pe care le-am aflat este că în cadrul Poliției portugheze există un departament special pentru asigurarea siguranței în școli, care are ca prim obiectiv securitatea și prevenirea violenței în instituțiile de învățământ.
Vizita în Republica Portugheză ne-a ajutat să înțelegem mai bine sistemele educaționale din Europa, respectiv direcțiile în care putem dezvolta cadrul legislativ din România.
Cu acest prilej, doresc să îi mulțumesc E.S. doamnei Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Portugalia, pentru organizarea acestei delegații și pentru toată implicarea sa în relațiile bilaterale dintre țările noastre. Cu astfel de diplomați, poziția României pe plan internațional este asigurată.
Natalia Intotero, deputat PSD
Președintele Comisiei pentru Învățământ
« Iulius Firczak: Mă bucur că am putut relua actvitățile desfășurate de UCRR (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Verificări la Blocul alimentar și Spălătoria din cadrul SJU Deva »