Meniu Principal

100 de ani de la Marea Unire – sărbătoriţi la Geoagiu

Vineri, 30 noiembrie, la sediul Primăriei Orașului Geoagiu şi sâmbătă, 1 Decembrie, la Biserica Ortodoxă cu Hramul „Bunavestire” din Geoagiu – Suseni, a fost sărbătorită Ziua Națională a României, la ceas Centenar

Evenimentul a fost organizat de către Primăria şi Consiliul Local ale oraşului Geoagiu, alături de Liceul Tehnologic Agricol „Al. Borza“ Geoagiu şi Parohiile Ortodoxe din Geoagiu.

Moment comemorativ dedicat Zilei Naţionale a României

Cu ocazia acestor manifestări, care au avut loc la sediul administrativ din Geoagiu, a avut loc dezvelirea bustului celui care a fost dr. av. Ioan Marghita, deputat în Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia -organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească”. Pe 1 Decembrie a fost oficiată o slujbă de Te Deum la Biserica Ortodoxă Bunavestire din Geoagiu Suseni şi s-a adus un omagiu al unităţii de credinţă şi de neam, comemorându-se făuritorii Marii Uniri.

 Recunoaștera valorilor culturii naționale

A fost marcată contribuția adusă de Dr. Av. Ioan Marghita, deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918. În anul 1909 s-a stabilit la Geoagiu, unde a desfășurat o bogată activitate. Ca deputat, în Adunarea Națională din 1 Decembrie 1918, a fost delegat al cercului electoral Orăștie. După 1918, Dr. Ioan Marghita a fost numit judecător șef la Geoagiu.

“Am aniversat împlinirea a 100 de ani prin două evenimente de excepție, unul desfășurat în incinta instituției noastre, prin omagierea celui care a fost Dr. Av. Ioan Marghita, delegat cu drept de vot la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918. Dezvelirea bustulului ilustrului înaintaș a avut loc în prezența nepoatei acestuia, Alexandra Alferaru, precum și a strănepotului acestuia, ing. Iulian Firidon. Importanța momentului trăit și a personalității Dr. Av. Ioan Marghita, a fost evocată de personalitățile invitate, neobosiți căutători ai adevărului istoric: director al Muzeului de Etnografie și Folclor din Orăștie – doctor în istorie, Mihai Căstăian și profesor Bălșan Ioan. Dorim să mulțumim părinților parohi și conducerii Liceului Tehnologic „Al. Borza” din Orașul Geoagiu care, în acest an, au fost alături de administrația locală și au organizat o serie de evenimente, prin care s-au evocat momentele de însemnătate istorică, ale anului 1918 ”, a declarat Vasile Cărăguţ, primarul oraşului Geoagiu.

A fost celebrat patriotismul şi jertfa eroilor care au realizat Marea Unire

Aniversarea Centenarului a continuat de Ziua Națională a României, pe data de 1 Decembrie, printr-o slujbă Te Deum la Biserica ortodoxă din Geoagiu-Suseni, un omagiu al unității de credință și neam prin comemorarea făuritorilor Marii Uniri de la 1918, de pe raza administrativ teritorială a Orașului Geoagiu.

“La 1 Decembrie, România sărbătoreşte Ziua Naţională dar şi 100 de ani de la întregirea neamului romănesc, a Marii Uniri, moment fundamental al istoriei noastre moderne, fiind rezultatul dorinţei de veacuri a românilor de a realiza unitatea naţională şi statală a poporului român. Cred că acum, mai mult ca oricând, în istoria României de după momentul 1 Decembrie 1918, trebuie să începem să credem cu adevărat în România şi în români!

România înseamnă acasă, pentru toţi cei care simt, trăiesc şi iubesc româneşte. Să ne mândrim că suntem români şi să nu uităm că, pentru acest privilegiu, înaintaşii noştri au udat cu sângele lor pământul pe care noi călcăm astăzi!

Sunt mândru să fiu român şi sunt fericit că m-am născut pe aceste meleaguri minunate, cu oameni harnici şi curajoşi!

La mulţi ani români! La mulți ani Geoagiu! La mulţi ani România!”, a spus Vasile Cărăguţ, edilul din Geoagiu.

Maria Hogman