Meniu Principal

Winkler: România este membră a comunității europene de 15 ani

Integrarea este un proces de acomodare reciprocă

După schimbarea sistemului din 1989, UE și NATO au fost cele două atracții, dorința de a adera a fost forța motrice a marșului spre lumea democratică. România este membră a comunității europene de 15 ani, Bruxelles-ul a dat o șansă României să se întoarcă cu adevărat spre Occident.

Prima zi a noului an 2022 este și cea de-a 15-a aniversare a aderării României la Uniunea Europeană. Aderarea a fost un moment în timp, s-a întâmplat pe 1 ianuarie 2007. Integrarea în Uniunea Europeană este un proces îndelungat. Suntem încă pe drumul integrării, pe calea convergenței.

Perioada dinaintea aderării a fost vremea acomodării noastre unilaterale la regulile lor. Ei făcuseră deja regulile pe care noi le adoptam, făcuseră deja legislația pe care noi o preluam și implementam.

După aderare, “ei” au devenit “noi”. Uniunea Europeană suntem noi toți. Integrarea este un proces de acomodare reciprocă. Noi facem regulile împreună, deci noi toți suntem nevoiți să ne integrăm.

Anul 2022 va fi anul unei profunde schimbări, anul unui nou început. Este crucial să facem reguli bune, care să susțină integrarea. Trebuie să refuzăm orice nouă regulă care ar putea duce la creșterea disparităților, și așa prea adânci. Sunt accceptabile doar acele noi reguli care respectă principiul echității.

Iuliu Winkler

Deputat european

EPP Group in the European Parliament