Meniu Principal

VIOREL SĂLAN: PARLAMENTUL SPRIJINĂ CU LEGI O ECONOMIE SUSTENABILĂ PENTRU ROMÂNIA

Termocentrala de la Mintia a fost închisă după 52 de ani de funcționare. Nimic nu a fost pus în loc. Centrala Mintia-Deva a fost a treia ca mărime din România având o capacitate de 1285 MW. Termocentrala de la Paroseni se va închide și ea în paralel cu minele Livezeni și Vulcan. Nimic nu a fost pus în loc.
Tocmai de aceea, este absolut binevenită legea promulgată recent și care stabilește obiectivele de investiții pentru finalizarea unor amenajări hidroenergetice în curs de execuție. Este de fapt o lege pentru independența și securitatea energetică a țării.
Toate obiectivele au fost evaluate și de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și au fost declarate vitale pentru securitate energetică a României. Pe lista proiectelor de interes național, importante pentru a asigura securitatea națională de care țara noastră are nevoie, se află și Amenajarea Hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești.
Lucrările la această hidrocentrală au început în 2004 și sunt realizate în proporție de circa 90%. Ar fi o eroare gravă să lăsăm în paragină acest obiectiv economic ce ar putea alimenta cu energie electrică aproximativ 100.000 de locuințe din Valea Jiului. Mai ales că este folosită o sursa de energie regenerabilă cum este cea a apei, în concordanță cu directivele Uniunii Europene de reducere a poluării. În plus, centralele hidroelectrice sunt cele mai eficiente mijloace de producere a energiei electrice, eficiența lor ajungând astăzi la randamente de aproximativ 90 la sută.
Desigur au și apărut voci alertate ale activismului de mediu care contestă și protestează. Agitația gălăgioasă este acum la modă. Dar în aceste mesaje există o linie fină de demarcație între responsabilitate onestă și retorica mai mult sau mai puțin ipocrită. Nu poți eticheta ca fiind “megalomanică” și “ceaușistă”, o hidrocentrală ce va produce doar 60 de MW. Este o contradicție la mijloc. Ar putea rezulta de aici că în spatele ipocriziei prost disimulate se ascund de fapt interese economice sau chiar politice obscure.
Trebuie să mai fac aici o observație. Cei mai mari naturaliști ai perioadei recente și prezente au evitat sistematic polemicile agresive și patetice și nu a pichetat nicio instituție publică, fluturând pancarte dogmatice. Și îi am în vedere aici pe Jacques-Yves Cousteau și Jane Goodall, specialiști de renume mondial, oameni integri care și-au dedicat viața misiunii de a salva și conserva natura.
Fară să acuze pe nimeni, mesajul lor a inspirat generații întregi și îl împărtășim cu toții azi. Să conservăm lumea naturală în care trăim cu toții, să îmbunătățim viața oamenilor, a animalelor și a mediului. Totul este conectat – fiecare poate face diferența.
Deci politicile de mediu sunt necesare deoarece activitățile umane au un impact semnificativ asupra mediului și suntem conștienți de acest fapt. Efectele acestui impact pot fi poluarea aerului și apei, schimbări climatice, defrișări sau pierderea biodiversității. Politicile de mediu trebuie tocmai să atenueze aceste efecte negative și să se asigure că mediul este protejat pentru generațiile viitoare. Legea despre care am vorbit este tocmai o dovadă a acestei viziuni comune responsabile a Parlamentului și Guvernului României.
Viorel Sălan, deputat PSD