Meniu Principal

Viorel Sălan: Lucrări în Comisia de apărare

Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea poliţiei militare

 În debutul şedinţei de ieri, am dorit să mă adresez colegilor din comisie cu câteva observaţii în legătură cu un proiect de lege iniţiat de către Ministerul Apărării Naţionale şi care este în dezbatere publică.

Este vorba despre proiectul de lege privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea poliţiei militare.

În momentul de faţă, poliţia militară este o structură ce funcţionează în baza unui ordin al ministrului apărării naţionale.

Am remarcat că nu este prima dată când sunt promovate unilateral iniţiative legislative care au incidenţă şi asupra altor structuri din sistemul de apărare naţională. De aceea consider necesar ca înainte de promovarea unor astfel de acte normative să existe o consultare şi a reprezentanţilor celorlalte componente militare cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, astfel încât să fie evitată suprapunerea sferelor de competenţă. Am argumentat că există atribuţii conferite poliţiei militare ce înglobează în prezent misiuni şi activităţi care sunt deja în sarcina altor componente ale sistemului de apărare, cum ar fi MApN, MAI, SRI, SPP.

De exemplu, nu mi se pare oportun să i se dea poliţiei militare statut de poliţie judiciară, care să aplice sancţiuni contravenţionale, să asigure ordinea publică pe domeniul public s.a.m.d. Am cerut ca mai întâi să fie convocată o întâlnire la nivel înalt a reprezentanţilor cu atribuţii în domeniul apărării şi ordinii publice şi am sugerat că ar fi utilă şi o dezbatere cu acest subiect chiar în cadrul Comisiei pentru apărare.

 Ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a cuprins următoarele acte normative:

PLx 4/2021 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari

Plx 306/2020 – Reexaminarea proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.79/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011

Plx 641/2020 Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

PLx 40/2021 Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.204/2020 privind stabilirea unor măsuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în materie de reglementare a dreptului de intrare şi şedere pe teritoriul României.

Cu privire la primul proiect de pe ordinea de zi, cel având ca obiect de reglementare Statutul rezerviştilor voluntari, am dorit să adresez două întrebări reprezentantului Ministerului Apărării Naţionale.

Mai întâi, l-am întrebat dacă modificarea a 26 din cele 42 de articole, cât are legea, nu genera probleme de natură constituţională? Schimbarea a peste jumătate dintre articolele conţinute în legea actuală ar putea schimba, la final, legea în ansamblul ei.

A doua întrebare adresată reprezentantului Ministerului Apărării Naţionale a fost următoarea: ţinând cont că legea în vigoare produce efecte doar de 5 ani, am dorit să cunosc ce indicatori iniţiali au avut în vedere cu privire la numărul de voluntari pe care să îi formeze şi câţi au reuşit să îi formeze efectiv în toată această perioadă?

În orice caz numărul prezentat a fost destul de mic.

Am constatat că suntem în situaţia în care modificăm o lege care nu este decât de 5 ani în vigoare. Am mai remarcat de asemenea că şi Ministerul Afacerilor Interne este sub incidenţa acestei legi şi era normal să existe consultări la nivelul structurilor cu atribuţii.