Meniu Principal

Viorel Sălan: Lucrări în Comisia Comună UNESCO

Încredinţarea administrării cetăţilor dacice către consiliul judeţean

 Pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, s-a aflat “Propunerea legislativă privind regimul juridic al ansamblurilor şi siturilor istorice şi arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, şi unele măsuri privind protejarea Cetăţilor dacice din munţii Orăştie”.

 Stoparea braconajului arhelogic

În calitate de iniţiator, am expus în faţa membrilor Comisiei toate motivele pentru care am iniţiat această lege, dintre care cel mai important rămâne stoparea braconajului arhelogic. Iar soluţia cea mai bună pentru a realiza aceasta rămâne încredinţarea administrării cetăţilor dacice către consiliul judeţean, având deja în judeţul Hunedoara şi un exemplu de bune practice edificator în acest sens şi mă refer la monumentul Sarmizegetusa Regia.

Au fost dezbătute în cadrul lucrărilor Comisiei şi o serie de amendamente la textul proiectului. Mi-am exprimat acordul în legătură cu armonizarea prevederilor legii în discuţie cu prevederile OUG 57/2019 privind Codul administrativ, propusă de ANCPI şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu. Am fost de asemenea de acord cu amendamentul formulat de Instituţia Prefectului prin care se propune ca monumentele să fie declarate bunuri de interes public judeţean şi să fie inventariate şi înscrise în domeniul public al judeţului. Am considerat binevenit şi amendamentul MAI în ceea ce priveşte asigurarea pazei.