Meniu Principal

Viorel Sălan: Guvernul Orban a abuzat cu bună ştiinţă de “Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege”

CCR a arătat, ieri, că practica Guvernului Orban de angajare a răspunderii pe legi care sunt în dezbatere parlamentară este neconstituțională și antidemocratică.

 “Curtea Constituţională a României a admis, ieri, două sesizări de neconstituționalitate depuse PSD, una referitoare la legea privind măsurile aplicabile în 2020 la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, respectiv la proiectul de lege pentru abrogarea OUG 51, prin care se modifică acte normative în domeniul transportului de persoane. Ambele legi au fost adoptate de Guvernul Orban prin asumarea răspunderii, ele fiind de fapt pe circuitul legislativ pentru adoptare.
Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege a fost prevăzută în Constituţie ca o „o soluţie extremă”, la care poate recurge Executivul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgenţă şi nici procedura ordonanţelor de urgenţă nu mai pot da rezultatele dorite. Dar Guvernul Orban a abuzat cu bună ştiinţă de această prevedere şi continuă să abuzeze şi acum. Această practică trebuie să înceteze.”