Meniu Principal

Viorel Sălan: Desfăşurarea alegerilor locale a fost marcată de o serie întreagă de deficienţe organizatorice

Interpelare adresată ministrului Marcel Vela

 Am participat direct la desfăşurarea alegerilor locale în judeţul Hunedoara şi am observat o serie întreagă de neajunsuri pe parcursul întregului proces electoral. De aceea am considerat potrivit să adresez acum o interpelare în acest sens ministrului Marcel Vela. În esenţă, doresc să îmi spună dacă atribuţiile pe care nu şi le-a delegat către secretarii de stat îi permit să facă o analiză atentă ca ministru a deficienţelor constatate în organizarea acestui scrutin şi să tragă la răspundere vinovaţii.

Stimate Domnule Ministru,

Desfăşurarea alegerilor locale din 27 septembrie a.c. a fost marcată de o serie întreagă de deficienţe organizatorice care ridică mari semne de întrebare în ceea ce priveşte legitimitatea publică a unora dintre cei desemnaţi câştigători. Această constatare este susţinută nu numai de frecvenţa cu care au fost semnalate diverse categorii de nereguli, ci mai ales de gravitatea lor.

Aş aminti aici situaţia din orașul Moldova Nouă, județul Caraș Severin, unde alegerile a trebuit să fie anulate și s-a dispus reluarea scrutinului electoral pe 11 octombrie.

Un alt caz ajuns în presa internaţională a fost cel din Deveselu, unde a fost ales ca primar un candidat care decedase deja de două săptămâni.

Situaţia apărută şi în Capitală, în Sectorul 1, este un alt exemplu la fel de grav. Desigilarea fără drept a sacilor cu buletine de vot și extragerea unor saci în afara spațiului monitorizat a compromis întregul proces electoral de la Sectorul 1. În acest moment, singura reparație posibilă ar trebui să fie anchetarea și pedepsirea celor vinovați și refacerea alegerilor.

Am fost implicat direct în procesul electoral la nivelul judeţului Hunedoara şi, din această poziţie, de asemenea am constatat o serie întreagă de alte nereguli legate în principal de slăbiciuni vizibile ale cadrului juridic de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Primul aspect sesizat a fost acela că la nivelul unităţilor administrative teritoriale din mediul rural, datorită numărului mai redus al alegătorilor cu drept de vot, numărul celor care deţin viză de flotant şi votează în localitatea respectivă, contează foarte mult. Dacă analizăm situaţia comparativă pentru ultimii 18 ani în judeţul Hunedoara, observăm că sunt localităţi rurale care în 2008 au avut 4 alegători cu viză de flotant cu ocazia alegerilor şi au ajuns, în 2020, la 92. Situaţii similare au apărut şi în alte localităţi, unde de la 5 au ajuns acum la 34, de la 39 au ajuns la 192 sau de la 4 la 104. După cum se observă foarte clar, toate sunt în creştere. De unde rezultă că a devenit o practică obişnuită. Acest lucru se întâmplă pentru că legea este imperfectă şi permite acest lucru. Mă refer aici în primul rând la Legea locuinţei, care nu limitează numărul maxim de vize de flotant acordate pentru aceeaşi adresă de domiciliu.

A doua constatare se referă la nivelul precar de pregătire atât a preşedinţilor secţiilor de votare, cât şi a membrilor care compun birourile secţiilor de votare. Problemele de fond au apărut la secţiile de votare în principal din cauza necunoaşterii legii. Am întâlnit, de exemplu, preşedinţi de secţii de votare care nu permiteau candidaţilor să asiste la procedura de numărare a voturilor, deşi legea permite acest lucru. În 40 de astfel de situaţii, a fost nevoie să discut direct telefonic cu preşedinţii secţiilor de votare respective şi să îi lămuresc, cu textul în faţă, ce anume prevede legea.

Un alt aspect sensibil, a fost maniera de colaborare foarte deficitară între Biroul Electoral Judeţean, Birourile Electorale Locale, şi cele ale secţiilor de votare. Nu au fost transmise cu operativitate Hotărârile BEC sau AEP. Astfel că în multe cazuri, documente importante pentru buna desfăşurare a scrutinului nu au ajuns la toţi destinatarii din secţiile de votare.

Peste toate acestea, am fost martorii deciziei Dumneavoastră de a delega încă una dintre atribuţiile ministeriale, poate cea mai importantă, cea din Comisia Tehnică de organizare a alegerilor locale, intrând astfel în mod oficial în campanie electorală şi fiind în continuare şi ministrul Afacerilor Interne. La momentul respectiv, Partidul Social Democrat nu a fost de acord cu acest subterfugiu şi v-a cerut în mod oficial demisia, deoarece nu poți fi și candidat și șeful celor care veghează ca alegerile să se desfășoare conform legii.

Faţă de cele prezentate anterior, aş dori să îmi spuneţi ce atribuţii ministeriale nu aţi delegat către secretarii de stat şi dacă atribuţiile pe care le aveţi încă vă permit să solicitaţi efectuarea unei analize în sistem piramidal la nivelul întregii structuri a ministerului pe fiecare etapă de desfăşurare a procesului electoral astfel încât cei vinovaţi de situaţia creată să răspundă în faţa legii?

Vă mulţumesc.

Solicit răspuns scris.

Viorel Sălan

Senator PSD

 



« (Stirea anterioara)