Meniu Principal

Viorel Sălan, deputat PSD: Copiii români din Ucraina vor învăța românește

Anul acesta, în sfârșit, demersurile Guvernului României au dus la recunoașterea limbii române că limbă oficială în Ucraina. A fost tema declarației politice de azi:

ROMÂNII DIN UCRAINA POT VORBI OFICIAL LIMBA ROMÂNĂ

Limba română este identitatea noastră că națiune între națiuni. Deși anul acesta a fost unul complicat pentru Europa, a fost unul benefic pentru regăsirea identității noastre naționale în planul limbii române. A fost mai întâi adoptarea, la 16 martie 2023, de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii de înlocuire a termenului „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele normative ale țării.

A fost apoi seria de demersuri politice ale autorităților de la București prin care s-a dorit rezolvarea situației minorității române din Ucraina și utilizarea limbii române că limbă oficială în locul așa-zisei „limbi moldovenești”.

Când spun “seria de demersuri politice”, mă refer la vizita premierului ucrainean la București și la dialogul dintre premierul României Marcel Ciolacu și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski de la Atena din luna august;  la vizita președintelui ucrainean la București și la şedinţa comună a Guvernelor României şi Ucrainei de la Kiev, ambele desfășurate în cursul lunii octombrie.

Trebuie să menționez aici faptul că românii din Ucraina constituie al treilea grup etnic după ucraineni și ruși. Mai trebuie reamintit că, până în 2017, minoritățile naționale din Ucraina aveau dreptul să studieze exclusiv în limba maternă în învățământul preșcolar, primar și secundar general, iar limba ucraineană era studiată că materie separată. Dar după 2017, noua legislație a prevăzut înlocuirea treptată a disciplinelor predate în limba maternă cu cele predate în limba ucraineană. Reformarea a început deja cu clasele primare, apoi cu clasele medii, iar din 2027 vă ajunge și clasele superioare.

Acest proces trebuia revizuit. Hotărârea care înlocuiește limba moldovenească cu limba română a fost emisă de cabinetul de miniștri ai Ucrainei. Acum se face inventarierea întregii legislații, dat fiind că aceiași hotărâre a guvernului ucrainean prevede că termenul „limba moldovenească” să fie înlocuit de „limba română” în toată legislația ucraineană.

Deci procesul înlocuirii limbii „moldovenești” cu limba română este în plină desfășurare, are suportul guvernului ucrainean și al președintelui Zelenski încă din18 Octombrie 2023.

Este foarte important că noi, românii, sărbătorim  la 31 august și la București și la Chișinău, limba română.  Un prilej potrivit de a reflecta la evoluţia limbii, de a ne preocupa dacă o vorbim bine și de a ne gândi de ce este important că noi să avem grijă de limba noastră. Căci, să nu uităm, cea mai înaltă formă de a preţui limba este de a o vorbi corect. Este de asemenea important pentru coeziunea noastră națională că sărbătorim anual, la fiecare 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și în România, și în Republica Moldova.

Titu Maiorescu a spus cândva “să fim naţionali cu faţa spre universalitate”. Cuvintele lui își regăsesc în zilele noastre sensul deplin.

Suntem europeni, dar ar trebui să fim mândri și de trecutul nostru, de tradițiile și valorile noastre milenare pe care am reușit să ni le păstram trecând printr-o istorie foarte grea. Să ne amintim că toate provinciile noastre istorice au fost ani, uneori sute de ani, sub stăpânire străină. Dar să luăm ce este mai bun din tot acest trecut  și să pășim  în dimensiunea culturală europeană conștienți de valoarea și unicitatea contribuției noastre spirituale.