Meniu Principal

Viorel Sălan: A fost depusă cererea de soluţionare a conflictului juridic de natura constituţională dintre Președinție și Parlament

Ieri, 10 februarie, a fost depusă la Curtea Constituţională a României cererea de soluţionare a conflictului juridic de natura constituţională dintre Președinție și Parlament, sesizare iniţiată de liderul PSD Marcel Ciolacu în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce Guvernul Ludovic Orban a fost demis de Parlament prin moţiune de cenzură cu 261 de voturi şi preşedintele Klaus Iohannis l-a propus premier tot pe Ludovic Orban care vine cu aceeaşi garnitură de miniştri.

De asemenea, am susţinut adoptarea în procedură de urgenţă a Propunerii legislative privind modificarea și completarea Legii nr.258 din 26 septembrie 2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Şi propunerea pe care am făcut-o a fost aprobată.

Tot ieri, în cadrul sesiunii săptămânale de întrebări, interpelări și răspunsuri, am adresat o interpelare şi două întrebări.
Prin interpelarea către ministrul afacerilor interne, am dorit să primesc informaţii în legătură cu măsurile luate pentru a rezolva problema deficitului de personal din cadrul structurilor ministerului, în condiţiile în care angajările au fost blocate prin ordinul ministrului încă de la sfârşitul lunii octombrie.
Prima întrebare a fost adresată tot ministrului afacerilor interne şi am solicitat să mi se comunice care este stadiul aplicării Legii nr.212/10.11.2017 pentru completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, al cărui iniţiator sunt. Potrivit acestei legi, jandarmii pot să aibă asupra lor și să folosească arme cu tranchilizante și dotări similare împotriva animalelor periculoase pentru a proteja alte persoane sau bunuri ale acestora.
Prin cea de a doua întrebare am cerut un punct de vedere din partea ministrului apărării naţionale în ceea ce priveşte propunerea unui hunedorean ca Ziua Aviaţiei Române să fie sărbătorită în data de 19 noiembrie, care este totodată şi ziua de naştere a ilustrului nostru inginer, constructor şi pilot Aurel Vlaicu, născut în judeţul Hunedoara.