Meniu Principal

Uniunea Europeană sărbătorește 30 de ani de la înființarea pieței unice europene

În 2023, Uniunea Europeană sărbătorește 30 de ani de la înființarea pieței unice europene. Aceasta reprezintă o realizare majoră privind integrarea europeană.
Dan Motreanu: Prin apartenența la Uniunea Europeană, România are acces liber la o piață de aproape 450 de milioane de locuitori. Cetățenii și firmele românești beneficiază de libera circulație a forței de muncă, a serviciilor, a bunurilor și a capitalului.
Daniel Buda: Principalele avantaje ale pieței unice:
  • Creșterea semnificativă a comerțului în interiorul UE. În 1993 exporturile de bunuri spre alte țări ale UE se ridicau la 671 mld EUR, în 2021, crescând la peste 3.4 trilioane EUR.
  • Cetățenii UE beneficiază de standarde înalte privind siguranța produselor și pot studia, trăi sau se pot pensiona în oricare stat UE.
Siegfried Muresan: Ce înseamnă Piața Unică Europeană? Înseamnă că bunurile și serviciile pot circula liber în toate țările Uniunii Europene, inclusiv în România. Înseamnă că fiecare cetățean european poate să călătorească, să studieze, să muncească, să își deschidă o afacere sau să locuiască în orice stat membru al Uniunii Europene.