Meniu Principal

„Undă verde” pentru lucrările de pe „Coridorul de Vest”

Ieri, la sediul Primăriei municipiului Hunedoara a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor în cadrul proiectului intitulat „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiţii în transportul public ecologic – Coridorul de Vest”

În urma licitaţiei, contractul de lucrări a fost adjudecat de societatea Hidro Salt B 92 Bucureşti. Valoarea totală a proiectului intitulat, pe scurt, „Coridorul de Vest” este de 45.743.840,51 lei, cea mai mare parte a sumei provenind din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, municipalitatea contribuind cu doar 2 la sută din bugetul total necesar.

Proiectul vizează atât încurajarea folosirii soluțiilor de transport alternative (autobuze ecologice, velo, pietonal), cât și realizarea unor transformări benefice evidente în zona istorică a municipiului Hunedoara, prin ample lucrări de reabilitare și modernizare. Proiectul amintit este corelat cu alte două iniţiative de același tip, „Coridorul Central” și „Coridorul de Est”, în cadrul cărora lucrările sunt deja în derulare. Cele trei proiecte au o valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro. Prin implementarea lor va fi modernizată întreaga rețea de transport local, iar mai multe zone importante ale municipiului Hunedoara trec deja prin schimbări pozitive remarcabile.

Proiectul investițional „Coridorul de Vest” vizează străzile: Constantin Bursan (accesul către Curtea Husarilor), Castelului, 9 Mai, Maior Mircea Ioan Stângă, Piața Libertății, b-dul Libertății și b-dul Republicii, cu impact asupra străzilor Rotarilor, Cernei, Cloșca, b-dului Traian și Pieței „Iancu de Hunedoara” (aceste străzi fiind adiacente proiectului investițional urmând să beneficieze de lucrări de modernizare a sistemului de management trafic sau extinderea sistemului de supraveghere video).

Acest proiect prevede, în principal, realizarea unei zone pietonale în Centrul Vechi, reabilitarea și modernizarea mai multor străzi și trotuare, inclusiv a iluminatului public, transformarea străzilor Constantin Bursan (accesul către Curtea Husarilor), Castelului, str. 9 Mai, str. Maior Mircea Ioan Stângă în străzi cu caracter semi-pietonal (accesul auto fiind permis doar riveranilor şi autovehiculelor de intervenţie), achiziționarea a 7 autobuze hibrid (celelalte 13 vor fi achiziţionate prin intermediul celorlalte două proiecte similare), modernizarea a 10 stații de autobuz existente și amenajarea a 5 noi astfel de stații, realizarea unui sistem inteligent de management al traficului, semaforizarea a 4 intersecții, montarea a 10 camere video suplimentare, realizarea și implementarea unui sistem informatic de management al transportului în comun, piste de bicicliști, stații pentru închirierea de biciclete, achiziționarea a 170 de biciclete ce vor fi disponibile pentru închiriere, plantări de arbori și montare de mobilier urban nou și modern.

„Mă bucur că am ajuns, în sfârşit, şi la momentul semnării contractului de lucrări pentru „Coridorul de Vest”, un proiect foarte important pentru municipiul Hunedoara, alături de celelalte două din această categorie: „Coridorul Central” şi „Coridorul de Est”. Procedurile au durat mai mult decât ne-am fi dorit şi noi. Nu ne rămâne decât să fim încrezători şi să facem în aşa fel încât lucrările să se desfăşoare, la parametrii de calitate doriţi, în termenele – limită dorite. Acest proiect va schimba mult în bine felul în care se prezintă acum Centrul Vechi al Hunedoarei şi străzile care duc spre Castelul Corvinilor. Sper să putem începe cât mai curând lucrările şi pe alte proiecte care vizează Centrul Vechi: regularizarea albiei râului Cerna, reamenajarea Parcului Libertăţii, Muzeul Fierului, Centrul pentru Tineret, astfel încât zona să devină cu adevărat una turistică, dar şi un loc de relaxare deosebit pentru hunedoreni”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.