Un nou proiect de investiții: Eficientizarea energetică a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara

Contractul pentru termoizolarea spitalului din Hunedoara
La începutul lunii septembrie, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu a semnat, la Timișoara, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, contractul de finanțare pentru un nou proiect de investiții: Eficientizarea energetică a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
„Prin acest proiect ne dorim diminuarea costurilor cu încălzirea spitalului, iar din banii economisiți vrem să facem alte investiții aici, cum ar fi îmbunătățirea condițiilor din spital și achiziționarea de aparatură medicală performantă”,a declarat Dan Bobouțanu.
“Proiectul „Eficientizarea energetică a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara” este finanțat prin POR 2014-2020 și a fost depus la ADR Vest în data de 28.06.2017. Valoarea totală a proiectului este de 23.176.966,66 lei, acesta derulându-se pe o perioadă de 42 luni (septembrie 2018 – martie 2022). Eficientizarea energetică a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara” are drept scop reducerea consumurilor energetice din surse convenționale și diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 123 kwh/m²an, în condiții de eficiență economică și în condițiile păstrării valorii arhitecturale, ambientale și de integrare cromatică în mediul urban a anvelopei clădirilor publice”, a precizat Radu Budae, managerul spitalului.
Lucrări de eficientizare energetică
În cadrul proiectului vor avea loc lucrări de eficientizare energetică la următoarele componente/obiective de investiție: clădire spital, gospodărie apă spital, centrală fotovoltaică și centrală termică. Astfel, proiectul prevede mai multe măsuri pentru modernizarea clădirii în vederea creșterii eficienței energetice și a confortului termic, după cum urmează:
1) Izolarea termică a pereților exteriori;
2) Izolarea termică a pereților exteriori ai subsolurilor ;
3) Izolarea planșeelor canalelor tehnice;
4) Izolarea teraselor și a planșeelor sub pod;
5) Înlocuirea tâmplăriei existente din lemn și de metal cu o tâmplărie nouă ;
6) Înlocuirea conductelor de distribuție agent termic;
7) Montarea de sisteme alternative de energie;
8) Înlocuirea echipamentelor de producere agent termic apă caldă pentru încălzire și preparare apă caldă menajeră;
9) Înlocuirea instalației electrice de iluminat;
10) Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață;
11) Refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie;
12) Repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura clădirii;
13) Crearea de facilităţi / adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi;
14) Lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU – Instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu – Instalații de limitare și stingere a incendiilor.