UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC
Comunicat de presă cu privire la intervenția deputatului european Iuliu Winkler cu privire la Cadrul Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027.
Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) s-a pronunțat împotriva oricărei propuneri care ar diminua finanțarea Politicii de coeziune și a Politicii Agricole Comune (PAC) în cadrul bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027.
”Salut poziția PPE în Parlamentul European conform căreia prioritatea este mai degrabă un buget solid decât rapiditatea adoptării lui”, a afirmat europarlamentarul UDMR în declarația scrisă transmisă în cadrul dezbaterilor plenului reunit la Strasbourg pe marginea reuniunii extraordinare a Consiliului European din 20 februarie a.c. privind bugetul multianual al UE.
Potrivit lui Winkler, reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guverne de la Bruxelles este primul test relevant al solidarității UE27.
”Negocierea bugetului multianual al UE este întotdeauna un exercițiu dur, dar niciodată în ultimii 20 de ani tensiunile dintre est și vest, nord și sud nu au fost mai mari decât acum. Transformarea digitală, Pactul ecologic, noile nevoi de securitate și cele din domeniul migrației reprezintă sarcini noi pentru UE27 care trebuie finanțate corespunzător. Viziunea grupului de state adepte ale austerității de a finanța noile provocări pe seama Politicii de coeziune și a PAC este inacceptabilă. Pentru sarcini sporite avem nevoie de un buget majorat, nicidecum de tăieri iraționale. Apropierea UE de cetățean înseamnă și acțiune, nu doar vorbe. În România și în estul Europei, UE este personificată prin trei programe: coeziunea, cu investiții vizibile și în cele mai mici comunități, PAC, care aduce bunăstare pentru milioane de fermieri, și Erasmus+ pentru tineri. Aceste programe nu pot suferi nicio tăiere a bugetului”, a precizat deputatul european al UDMR în declarația sa.
Bugetul multianual actual 2014-2020 calculat pentru UE27 reprezintă 1,16% din venitul național brut (VNB) al statelor membre. Propunerea Comisiei Europene pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 se ridică la 1,11 procente, în timp ce Parlamentul European, prin rezoluția sa din 2019, solicită contribuții de 1,30% din VNB. În aceste cifre nu este inclusă finanțarea pentru Mecanismul pentru o Tranziție Justă și Pactul ecologic, care se ridică la 7,5 miliarde euro. În decembrie 2019, Președinția finlandeză a Consiliului European a propus un buget bazat pe contribuții reprezentând 1,07 procente din VNB, acesta fiind considerat inacceptabil de către marea majoritate a statelor membre, în special de Grupul ”Prietenii Coeziunii”.