Meniu Principal

Tuturor minerilor eroi le aducem un pios omagiu !

Ziua Minerului este marcată în fiecare an în 6 august, dată la care în calendarul ortodox se prăznuiește Schimbarea la față a lui Isus Hristos, una dintre sărbătorile noastre cu puternică încărcătură spirituală.
Am fost prezent, astăzi, la ceremoniile emoționante organizate la Petroșani, în parcul „Carol Schreter”, la monumentul dedicat minerilor, și la Lupeni, în incinta exploatării miniere și la Monumentul Lupeni 29, în memoria minerilor dispăruți în urma înăbușirii mișcărilor sindicale sau din cauza accidentelor care au avut loc în subteran de-a lungul vremii. Am depus coroane de flori la monumentele ridicate în amintirea minerilor eroi în cele două orașe reprezentative pentru mineritul din Valea Jiului.
Astăzi îi comemorăm pe minerii uciși la Lupeni în timpul grevei din 5-6 august 1929. Tot astăzi, îi omagiem și pe minerii care au declanșat greva din 3 august 1977 de la Lupeni și au avut de suferit de pe urma acțiunilor lor. Ambele evenimente au rămas înscrise în istoria noastră recentă. Mișcarea de la Lupeni declanșată în urmă cu 93 de ani este considerată prima grevă sindicală din România. Greva din 1977 este prima mișcare muncitorească anticomunistă din țara noastră. În ambele cazuri, minerii au cerut condiții de muncă și de trai mai bune pentru ei și familiile lor.
Tuturor minerilor eroi le aducem, astăzi, un pios omagiu! Gândul nostru de recunoștință se îndreaptă și către toții ortacii care, de-a lungul anilor, și-au pierdut viața în adâncul pământului.
Pentru locuitorii Văii Jiului, pentru cei care încă lucrează sau au lucrat în subteran, data de 6 august nu înseamnă doar istorie. Ziua de 6 august reprezintă continuitatea mineritului pe aceste meleaguri.
Astăzi este și o zi de sărbătoare, în care îi aniversăm pe ortacii care încă trudesc în subteran și duc mai departe tradiția mineritului în această zonă frumoasă. Noroc Bun și La Mulți Ani foștilor mineri și tuturor minerilor care încă lucrează în minele din Valea Jiului și din țară!
Laurențiu Nistror, președinte PSD Hunedoara