Meniu Principal

Tânărul chirurg care a întregit recent echipa medicală

Poate că majoritatea covârșitoare a oamenilor se dezice de vocațiile sau profesiile care implică un volum mare de muncă şi responsabilitate. Nu e cazul doctorului Marius Manda, tânărul chirurg specializat în chirurgie vasculară, care a întregit recent echipa medicală a spitalului nostru.
E de loc din Râmnicu Vâlcea, un spațiu care i-a imprimat spiritul ager, isteţimea și hotârârea tipice oltenilor, dar care a adus și influenţa muntenească cu ordinea ei în gândire și cu moderaţia în temperament. Facultatea și rezidențiatul au fost încheiate la Timișoara, urmate de colaborări cu sistemul de sănătate privat, dar și public, din vestul țării: Timișoara, Arad și Oradea.
La momentul prezent domnul doctor are, pe lângă specializarea în chirurgie vasculară, o noutate absolută pentru spitalul din Hunedoara, și competențe în ecografia vasculară.
Dar ce este si ce face un chirurg vascular? Specialitatea a evoluat din chirurgia generală și cardiacă. Chirurgii vasculari trateaza bolile arterelor și ale venelor din toate zonele corpului, cu excepția celor din torace si din creier.
”Chirurgia vasculară este disciplina chirurgicală ce trateaza bolile arterelor, venelor, a vaselor localizate la nivelul pieptului, mâinilor si picioarelor – arterelor gâtului, a aortei abdominale, a venele varicoase superficiale și mai tratează venele profunde ale membrelor. De asemenea, medicii specialiști în chirurgie vasculară pot să repare sau să trateze arterele îngustate (stenozate) sau înfundate (ocluzionate) de excesul de colesterol depus pe pereții acestora. Tratăm, totodată, vase dilatate anormal (anevrisme și tromboză ce afectează venele și arterele)”, ne-a explicat dr. Manda.
Ni s-a indicat care este profilul pacientului vascular. Bolile arteriale periferice și patologia specifică chirurgiei vasculare apar adesea la ”pacienții de vârsta înaintată, de peste 65 de ani ori mai mult, iar pacienții cu vârsta între 50 – 65 de ani prezinta multiplii factori de risc ce îi fac candidați ideali la aceasta boală; printre acești factori se află istoricul de fumat, diabetul zaharat, hipercolesterolemie/hipertrigliceridemie, hipertensiune arteriala ori factori familiali sau factori de risc ereditari pentru boala arteriala periferica. Insuficienta venoasa este mai frecventa la sexul feminin decat la cel masculin. Este cel mai probabil sa apara la adulții cu vârsta peste 50 de ani. Pacientii cu insuficienta venoasa acuza simptome subiective care sunt deranjante in stadiile incipiente ale bolii venoase cronice care evolueaza odata cu inaintarea in varsta, dar cu tratamentul adecvat (chirurgical/ medicamentos/ contentie elastica) se pot ameliora sau chiar dispar.”
Informațiile oferite de domnul doctor dovedesc, o dată în plus, că acțiunea chirurgului în viața pacienților săi este punctuală, un fel de “restart” atunci când apare o defecțiune de sistem care trebuie remediată, dar este important pentru fiecare dintre noi să înțelegem faptul că sănătatea trebuie și întreținută prin ceea ce facem în fiecare zi: ce mâncăm, câtă mișcare facem și chiar cum gândim.
Motivul pentru care Marius Manda a ales acestă ramură a medicinei este unul personal: ”Am ales chirurgia vasculară datorită faptului că era o specialitate nouă, iar în familie, în timpul facultății am avut o persoană dragă mie ce a suferit o ischemie acută la nivelul ambelor membre inferioar. Patologia nu a fost recunoscută la timp și, din nefericire am pierdut acel om drag.”
Trebuie reținut și faptul că tehnicile medicale moderne tind spre proceduri minim-invazive. E unul dintre marile avantaje conferite pacientului vascular. ”De departe se poate constata că în chirurgia vasculară tehnicile de chirurgie endovasculară sunt minim invazive și oferă posibilitatea de a se interveni pe un număr mare de patologii vaculare. Aceste tehnici se caracterizează prin accesarea sistemului circulator printr-o puncție cu ajutorul unui ac la nivelul anumitor vase sangvine, iar prin intermediul acestor porti de intrare se poate naviga în interiorul vaselor arteriale sau venoase putându-se trata la diferite niveluri diversele probleme. Cazurile pot fi tratate prin dilatari successive ori prin montarea de stenturi.
Obiectivul meu este ca incidente ca cel personal despre care am vorbit să nu se mai repete iar vietile acelor oameni ce dezvolta astfel de patologii sa nu se mai piarda prematur!”, a conchis doctorul Manda.
”Îmi doresc de la oamenii ce guvernează sistemul sanitar românesc să înființeze mai multe compartimente de chirurgie vasculară pentru ca această specialitate să nu mai rămână o specialitate de nișă și să fie pusă în evidență la adevarata valoare.”
L-am întrebat pe domnul doctor de ce a ales să profeseze în țară, având în vedere exodul medicilor tineri spre sistemele sanitare ale Vestului Europei. ”Pur și simplu am ales să rămân în țară pentru familie și, în același timp, nu mă pot vedea muncind ,trăind printre străini.”
Faptul că tinerii au înţeles încotro ne îndreptăm și că iată, un tânăr chirurg a ales să fie pionierul chirurgiei vasculare în Spitalul Municipal Hunedoara, nu fac decât să confirme că viitorul acestei specializări este pe mâini bune.
Și pentru că trebuie să vorbim nu doar despre profesionitul Marius Manda, ci și despre omul Marius Manda, am aflat care sunt pasiunile acestuia: ” Despre hobby-urile mele… Ele sunt pescuitul, apicultura și pictura, însă rar mai pot sa mă ocup de ele în ultimul timp.”
După dialogul purtat cu domnul doctor a reieșit limpede că toate dificultățile acestei profesii pot fi depășite prin seriozitate și prin muncă: ”Planul meu de viitor este să ajung să pot profesa în acest spital cel puțin la standardul pe care îl are Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara și, dacă se va ajunge la nivelul pe care mi-l doresc, în mod clar hunedorenii si chiar cei din zonele limitrofe Hunedoarei vor avea numai de câștigat.”
Îi dorim domnului doctor Marius Manda un parcurs profesional ascendent, plin de realizări !