Stănescu: Sprijin dat administrațiilor publice locale
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat o inițiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare, precum şi o modificare în Legea fondului funciar.
Prin aceste modificări s-a urmărit în primul rând eficientizarea activității ANCPI și a celor 42 de Oficii județene subordonate. Unitățile administrativ – teritoriale își pot deconta acum sumele de bani cheltuite pentru lucrări de înregistrare sistematică și sectoare cadastrale, recepționate, în urma semnării unor protocoale cu ANCPI. Pot face obiectul decontării și sectoarele cadastrale recepționate de către oficiile teritoriale anterior intrării în vigoare a Legii nr. 150/2015 pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare, în cadrul contractelor de înregistrare sistematică încheiate de administrațiile publice locale în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu Agenția Națională.
Modificările votate ieri în plenul Camerei Deputaților se referă la: acces on-line gratuit la seturile de date pentru profesioniști, instituții și autorități publice; depunerea cererilor de înscriere și recepție și în format electronic, folosind semnătura electronică; avizarea transferată la nivel de oficiu județean; comunicare directă a extraselor de uz oficial de la U.A.T. către oficiul județean, care la rândul său va comunica spre Camera Notarilor Publici; succesiunile nedezbătute vor fi sesizate direct de către primării Camerei Notarilor; arhivarea și protejarea documentelor tehnice ale cadastrului în format digital; clarificarea imobilelor pentru care sunt finanțabile lucrările de cadastru sistematic; înscrierile active din vechile C.F. se transcriu cu același efect juridic și sub același rang în noile C.F.; reducerea termenelor privitoare la procedura de rectificarea a documentelor planurilor parcelare; în cazul imobilelor supuse exproprierii pentru utilitate publică, la care nu sunt identificați proprietarii, se înscrie un drept de proprietate provizoriu în favoarea U.A.T., intabularea urmând să se facă ulterior parcurgerii procedurii; instituțiile județene subordonate ANCPI capătă competențe de control a activității profesioniștilor din cadastru, geodezie, cartografie și de constatare a contravențiilor.
Totodată, se modifică art.121 din Legea nr.18/1991, pentru a permite cofinanțarea în acord cu Legea nr.7/1996 a lucrărilor de înregistrare sistematică și de întocmire a planurilor parcelare.
Tot ieri, prin votul dat în plenul Camerei Deputaților pe proiectul de lege, depus de colegul meu de la PNL, George Tuță, pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, am reușit să eliminăm ”dosarul cu șină”. Am susținut mereu că statul trebuie să fie un partener pentru cetățean, iar debirocratizarea este esențială în acest sens.
Instituțiile publice nu vor mai putea să solicite cetățenilor, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituțiile publice sau organe de specialitate ale administrației publice.
Inițiativa legislativă adoptată astăzi contribuie la simplificarea relației stat-cetățean și, totodată, conduce la reducerea timpului pe care oamenii îl petrec în instituțiile publice.
A fost adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea art.112 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 (L290/2021), pe care l-am susținut încă de la momentul depunerii în Parlamentul României. În acest fel, unitățile administrativ teritoriale pot schimba destinația imobilelor în care au funcționat unități de învățământ a căror activitate s-a încheiat de cel puțin 3 ani, fără să mai fie nevoie de avizul Ministerului Educaţiei. Decizia este direct la administrația publică locală care poate să ofere, printr-un proces mult simplificat, o nouă utilitate acestor clădiri care riscau să se degradeze iremediabil în așteptarea unui aviz care, în cele mai multe dintre cazuri, s-a dovedit că reprezintă o piedică pentru revitalizarea imobilelor în cauză.
Vetuța Stănescu, deputat PNL