Meniu Principal

Stănescu: Fonduri alocate prin PNRR

Țara noastră va primi în total 29,2 miliarde de euro pentru punerea în aplicare a Planului de Redresare şi Reziliență

România a primit prima tranşă de bani din suma alocată de Comisia Europeană țării noastre, prin Programul Național de Redresare şi Reziliență. Este vorba de 1,8 miliarde de euro, reprezentând un procent de 13% din totalul granturilor asigurate de Comisia Europeană României.

Țara noastră va primi în total 29,2 miliarde de euro pentru punerea în aplicare a Planului de Redresare şi Reziliență, care include 107 investiții în domenii variate şi 64 de reforme. Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

România are pentru anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program.

Pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare. PNRR va sprijini o mai bună luare a deciziilor și sustenabilitatea fiscală, printr-un cadru bugetar consolidat, reforme ale administrației fiscale și ale cadrului fiscal, reforma sistemului de pensii și un control mai bun al cheltuielilor. Acesta va sprijini îmbunătățirea mediului de afaceri, prin măsuri de consolidare a independenței sistemului judiciar și de îmbunătățire a calității și eficienței acestuia, intensificând lupta împotriva corupției și susținând un sistem decizional previzibil, informat și participativ.

PNRR va contribui, de asemenea, la consolidarea rezistenței sistemului de sănătate, prin investiții de 2 miliarde euro pentru o infrastructură spitalicească modernă.

Sistemul educațional va fi și acesta susținut, prin măsuri dedicate tuturor nivelurilor de educație. În plus, reforma venitului minim de incluziune va simplifica și îmbunătăți sprijinul social pentru cei vulnerabili, creând, în același timp, stimulente pentru angajare și formare.

PNRR-ul României va sprijini coeziunea teritorială și socială, prin dezvoltarea, modernizarea și decarbonizarea transportului rutier și prin îmbunătățirea siguranței rutiere, cu reforme și investiții în valoare de 3,9 miliarde euro.

Cunoaştem problemele României, iar întârzierea rezolvării acestora nu face decât să îngreuneze procesul de dezvoltare al țării şi ridicarea nivelului de trai al românilor. Prin acest program, elaborat cu simț de răspundere şi în cunoştință de cauză a contextului socio-economic al țării, s-au propus investiții sustenabile pentru majoritatea problemelor care blochează progresul şi prin care vom aduce importante reforme în societate şi în economia naţională. De asemenea, în intervalul 2021-2027, România va putea accesa şi alte proiecte prin care să atragă fonduri din partea Comisiei Europene.

Este important ca reprezentanții administrațiilor locale să investească eficient sumele primite şi să acceseze cu încredere fondurile alocate atât prin PNRR, cât şi prin alte programe, pentru a ajuta comunitățile locale să se dezvolte.

România are nevoie de investiții în domenii esențiale, precum sănătate, educație sau infrastructură, investiții care nu mai suportă amânare.

Dezvoltarea şi modernizarea României sunt obiectivul nostru principal. Rezultatele guvernării liberale încep să se vadă.

Vetuța Stănescu,

Deputat PNL



« (Stirea anterioara)