Stănescu: Creșterea prețurilor la materialele de construcții nu va bloca bugetele locale
Au fost adoptate noi măsuri fiscal – bugetare
Proiectele vitale pentru comunitățile locale pot continua, fără să fie afectate de creșterea prețurilor la materialele de construcții. Șantierele nu vor fi abandonate, iar lucrările de interes comunitar nu vor fi blocate pe fondul escaladării prețurilor din domeniul construcțiilor. Prin aplicarea unor noi măsuri fiscal – bugetare pe care le-am adoptat astăzi, creșterea prețurilor la materialele de construcții va fi suportată din bugetul de stat și nu va afecta bugetele locale.
Camera Deputaților a votat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care dă posibilitatea ajustării prețurilor contractelor de achiziție publică pentru lucrările aflate în derulare, afectate de majorarea prețurilor la materialele de construcții.
Astfel, conform legii adoptate, autoritățile publice locale pot continua proiectele investiționale în școli, spitale, apă și canalizare, ori alte programe absolut necesare pentru comunitățile locale, fără să mă fie nevoie de organizarea altor proceduri de licitație și fără noi acte justificative.
În condițiile în care se constată apariția unor costuri suplimentare justificate de majorarea prețurilor la materialele de construcții, autoritățile administrației publice locale trebuie doar să depună o solicitare către entitățile contractante, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, iar acestea vor iniția demersurile legale în vederea ajustării prețurilor contractelor de achiziție publică și sectorială de lucrări, prin încheierea de acte adiționale.
Conform legii pe care am adoptat-o astăzi, ajustarea se aplică exclusiv restului de executat existent la data intrării în vigoare a acestei legi, prin aplicarea indicilor de cost în construcţii pentru costul materialelor, diseminaţi de Institutul Naţional de Statistică şi publicaţi lunar în Buletinul Statistic de Preţuri.
Vetuța Stănescu
Deputat PNL