Spitalul municipal Hunedoara oferă gratuit diabeticilor sisteme de monitorizare continuă a glicemiei
Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara pune la dispoziţia pacienţilor cu diabet soluţii ultra-moderne pentru controlul glicemiei. Aceste dispozitive măsoară glicemia la fiecare cinci minute astfel că pacientul este monitorizat continuu și îi este administrată automat prin intermediul unei pompe automatizate cantitatea de insulină de care are nevoie.
Cheltuielile sunt decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate
Aceste facilităţi medicale sunt oferite gratuit pacienţilor deoarece acest serviciu este decontat printr-un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. De acestea pot beneficia atât hunedorenii, cât și cei din alte județe. Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei presupune montarea unui senzor conectat la telefonul pacientului pe care se instalează o aplicaţie. Atât sistemul de monitorizare continuă a glicemiei cât şi pompele de insulină sunt supravegheate de medic printr-o monitorizare de la distanţă a fiecrărui pacient.
Astfel de sisteme se pot monta doar la pacienţii cu diabet zaharat de tip I și doar la recomandarea medicului de specialitate în condiţiile stabilite de CNSAS. „Din luna mai, de când a început implementarea noilor sisteme, s-au montat șase sisteme de monitorizare contină a glicemiei, până acum nefiind necesară montarea vreunei pompe de insulină. Ambele sisteme oferă un plus de confort pacienţilor cu diabet de tip I iar monitorizarea continuă poate preveni situaţiile de hipo sau hiper glicemie severă şi chiar comele diabetice. Prioritate au copii şi gravidele. Mulțumesc doamnei doctor Mioara Pavel, medicul șef-secție Medicină Internă, pentru implementarea acestor sisteme. Este meritul exclusiv al domniei sale faptul că Spitalul Municipal Hunedoara este singurul din județ care a reușit până în acest moment să aducă acest plus pentru pacienții diabetici”, a declarat Radu Budae managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
Date statistice: Conform datelor oficiale, unul din zece români are diabet zaharat, iar trei din zece români au prediabet. La nivel național sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat.