Meniu Principal

Spitalul din Hunedoara, dotat cu un aparat RMN de ultimă generaţie

Aparatul a fost achiziţionat în baza unei finanţări în valoare de 6 milioane de lei pe care unitatea medicală a reuşit să o obţină de la Ministerul Sănătăţii. Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara va fi dotat cu un aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) de ultimă generaţie, noul echipament performant urmând să fie pus în funcţiune de la jumătatea lunii decembrie, a anunţat managerul unităţii medicale, Radu Budae. Aparatul, primul de acest fel din istoria spitalului, a putut fi achiziţionat în baza unei finanţări în valoare de 6 milioane de lei pe care unitatea medicală a reuşit să o obţină de la Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Primăriei Hunedoara, în subordinea căreia se află.

„Ministerul Sănătăţii a alocat Spitalului Municipal Hunedoara suma de aproape 6 milioane de lei pentru achiziţia unui aparat RMN performant, de ultimă generaţie. A fost organizată licitaţia pentru achiziţie, conform normelor legale, iar aparatul va fi livrat spitalului pe data de 8 decembrie. Echipamentul va fi instalat şi până la jumătatea lunii decembrie acest aparat va deveni operaţional”, a declarat managerul spitalului, Radu Budae.

Până acum, investigaţiile RMN necesare pacienţilor erau efectuate cu ajutorul unui aparat ce aparţine unui operator privat, procedura fiind decontată de spital pentru persoanele care erau internate în spital. În acest context, conducerea spitalului apreciază că prin achiziţia noului RMN se vor putea asigura servicii medicale de înaltă calitate, dar vor fi reduse şi cheltuielile ce rezultau în urma investigaţiilor RMN. De asemenea, vor fi reduşi timpii de aşteptare până la efectuarea unei investigaţii RMN, deoarece programările la aparatele existente în judeţul Hunedoara depindeau de fondurile disponibile.

 

„De regulă astfel de dotări merg cu precădere spre spitalele judeţene. Chiar dacă nu are statut de spital judeţean, spitalul din Hunedoara are o adresabilitate comparabilă cu a unui spital judeţean. Pe lângă pacienţi din tot judeţul, avem şi pacienţi din afara judeţului Hunedoara. Un aparat RMN modern este mai mult decât necesar pentru un act medical cu adevărat performant”, a precizat managerul Spitalului Municipal Hunedoara, Radu Budae.

Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” a mai fost dotat cu două computere-tomograf, cel de-al doilea fiind unul de ultimă generaţie, achiziţionat anul trecut prin intermediul unei finanţări europene în valoare totală de 2 milioane de euro.

„Mă bucură faptul că ministrul sănătăţii, domnul Alexandru Rafila, a fost receptiv la nevoia spitalului din Hunedoara de a avea şi un aparat RMN. Prea mulţi pacienţi din Hunedoara sunt nevoiţi să meargă în alte oraşe pentru astfel de investigaţii ori să aştepte perioade lungi de timp pentru a beneficia de acestea, mai ales dacă este vorba despre proceduri care se decontează de către CJAS. Sper ca procedura de licitaţie pentru achiziţionarea aparatului să se desfăşoare fără întârzieri astfel încât Spitalul Municipal Hunedoara să aibă un RMN de ultimă generaţie cât mai repede cu putinţă”, a menționat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Spitalul Municipal Hunedoara este unul dintre cele mai mari din judeţ, are 640 de paturi şi deserveşte circa 100.000 de locuitori din oraş şi din localităţile arondate.