Meniu Principal

Sorin Marica: Responsabilii pentru situația în care s-a ajuns trebuie trași la raspundere

Potrivit deputatului Sorin Marica, actuala pandemie reprezintă un imbold înspre digitalizarea asistenței medicale și crearea unui dosar european electronic de sănătate, care să le permită cetățenilor europeni să își procure medicamentele necesare de la o farmacie situată în alt stat membru decât țara de reședință.

“Cred că, pe termen lung, o astfel de colaborare va permite evitarea unor situații tragice asemenea celei care a avut loc la Piatra Neamț săptămâna trecută, pentru că astfel sistemul medical din România va fi în permanență conectat la evoluțiile din alte state europene.

Responsabilii pentru situația în care s-a ajuns trebuie trași la raspundere! Incompetența, populismul și aroganța celor responsabili cu rezolvarea anumitor probleme este mereu platită de oamenii obisnuiți”,  a transmis Sorin Petru Marica, deputat de Hunedoara, membru al PRO România.

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) și-a manifestat luni susținerea pentru programul EU4Health care poate contribui la edificarea unei Uniuni Europene a Sănătății

“Cooperarea transfrontalieră și schimbul de bune practici între Statele Membre trebuie să devină o prioritate, iar această perioadă oferă toate argumentele în favoarea urgentării acestui proces amplu, dar atât de necesar. Am acordat votul meu în Parlamentul European pentru o mai bună coordonare între Statele Membre în domeniul sănătății, mai ales în ceea ce privește amenințările grave.

Adevărul este că, din păcate, actuala pandemie a evoluat la cotele alarmante pe care le cunoaștem astăzi pentru că Guvernele naționale nu s-au coordonat suficient de bine. Așadar, cred că Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor trebuie să aibă un rol mai important, să poată declara o situație de urgență la nivel european și, la nevoie, să declanșeze mecanismele de intervenție. Speranța mea este aceea ca pachetul pe care l-am votat în Parlamentul European să fie înspre binele tuturor cetățenilor români”, a declarat eurodeputatul Pro România Corina Crețu, după ce Parlamentul European și-a adoptat vineri poziția referitoare la propunerea Comisiei de a impulsiona considerabil activitatea Uniunii în sectorul medical prin EU4Health, programul de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății.

Principalele măsuri propuse în Programul de Guvernare PRO România:

  • Venitul Minim de Criză: asigurarea resurselor minime pe perioada crizei pentru fiecare român din țară sau din străinătate. Se acordă tuturor celor care au venituri sub 2000 de lei.
  • Sprijinul Economic de Criză: plan anticriză care permite IMM-urilor să-și continue activitatea și să păstreze locurile de muncă. Acesta prevede reduceri de TVA, anularea unor obligații fiscale, sprijin pentru plata chiriilor, amânarea unor rate bancare, redeschiderea afacerilor, acordarea de granturi și eficientizarea programului IMM Invest.
  • Educație: reîntoarcerea în școli, în condiții de siguranță, și testarea repetată a tuturor celor din sistemul de învățământ. De asemenea, se propune redeschiderea cabinetelor medicale școlare pentru trierea, testarea și supravegherea elevilor.
  • Sănătate: implementarea unui program care să permită testarea tuturor, cu decontare pentru cei care optează să se testeze în privat.
  • PROmisiunea relansării economice: Se propune un Proiect Național de Investiții în infrastructură, agricultură, educație, sănătate și mediu. Pentru reconstrucția României post-criză, se instituie PROiectul România – Marile Reforme în administrația publică și fiscală.
  • Totodată, PRO România militează pentru redarea demnității și respectului pentru haina militară prin revenirea la forma inițială a legii 223/2015.

 Sorin Marica: Criza economică va afecta România pentru o perioadă de timp mai lungă decât pandemia

“Criza economică va afecta toți romanii – pe o perioadă de timp mai lungă decât pandemia – cu grave consecințe sociale.

Trebuie să schimbăm tot modul de abordare ca să nu mergem din rău spre mai rău.

Eu consider că soluția corectă este Programul Național de Testare – nu carantinarea și restricțiile impuse colectiv și fără logică. În acest fel putem să combatem pandemia și salvăm educația și economia.

Fiți alături de PRO România, ne asumăm PROMisiunea ieșirii din criză”, a subliniat Sorin Marica, membru al PRO România.