Meniu Principal

Sorin Marica: Liberalii au stabilit recordul de ordonanțe de urgență într-o ședință

Guvernul Orban a fost demis, după trei luni de la investire,  săptămâna trecută, prin moțiune de cenzură, cu votul a 261 de senatori și deputați de la PSD, UDMR și de la alte partide.

 

Guvernul Orban a adoptat, săptămâna trecută, într-o ședință, un număr de 25 de ordonanțe de urgență, în diferite domenii, printre care educație, sănătate, drumuri publice și alegeri anticipate, dar și o ordonanță de urgență privind folosirea trotinetelor electrice.

Cei mai mulţi parlamentari Pro România au votat pentru moţiune

„Pentru că nu am avut încredere că poate să gestioneze situația în care se găsește țara, nu am votat guvernul PNL Orban. Deși Comisia de la Veneția a cerut limitarea drastică a utilizării OUG și Orban a promis că respectă recomandările, liberalii au stabilit recordul de ordonanțe de urgență într-o ședință.

În privința moțiunii, fiecare parlamentar Pro România a votat aşa cum a crezut că este bine. Principala motivație care mi-a argumentat votul au fost cele 25 de Ordonanțe date, peste noapte, de Guvernul Orban. Și totuși, practica recurgerii la ordonanțe de urgență a guvernării PSD a fost o problemă des criticată de liberali în perioada în care erau în opoziție.

Guvernul Orban nu a ținut cont de regulamente și, timp de trei luni, s-a ocupat numai de agenda primarilor aleși în două tururi de scrutin, deși nu cred ca și-au dorit și punerea ei în aplicare. Pentru liberali au fost mai importante trotinetele din București decât o astfel de lege. Dacă și-ar fi dorit cu adevărat, ar fi apelat la o Ordonanță de Urgență”, a declarat deputatul Sorin Marica,  membru al PRO România.

Moțiunea a trecut, Guvernul este demis și rămâne interimar până la eventuale alegeri anticipate sau până la instalarea unui nou guvern, însă în această perioadă nu poate emite ordonanțe de urgență, ci doar acte de administrare curentă.

Guvernul PNL a recurs la adoptarea unui număr record de OUG, în condițiile în care chiar Ludovic Orban și ceilalți lideri liberali au criticat această practică la guvernele PSD.

 

Maria Hogman