Sorin Marica: “Codul administrativ nu poate fi prilej de confruntare politică”
Legislația referitoare la funcționarea administrației publice centrale și locale trebuie să fie simplificată și reunită într-un singur Cod administrativ, un cod european care să stimuleze modernizarea şi dezvoltarea României
În interviul acordat ziarului nostru, deputatul hunedorean Sorin Marica aduce câteva lămuriri referitoare la noile reglementări.
– Ce se doreşte de fapt prin Codul administrativ?
– Proiectul Codului administrativ este un document amplu, care strânge la un loc toate prevederile din domeniul administraţiei publice într-un text de lege unic. Se dorește ca toată legislația referitoare la funcționarea administrației publice centrale și locale să fie simplificată și reunită într-un singur Cod administrativ, un cod european care să stimuleze modernizarea şi dezvoltarea României și care să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor în relația cu statul. Obiectivul final este profesionalizarea actului public, în aşa fel încât funcționarul public să fie respectat de către stat, dar și de către cei cu care intră în contact. Iar principalul criteriu pe baza căruia acest respect să fie generat să rămână competența.
– Cât de repede va putea fi adoptat Codul administrativ?
– Ştiu că s-au adunat deja multe propuneri de modificare a proiectului de lege inițial. Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea Codului administrativ a stabilit deja un calendar concret, cu termene foarte strânse. Nu va fi deloc uşor. Volumul de muncă este imens. Trebuie analizat integral cadrul normativ actual. Trebuiesc elaborate proiecte, centralizate şi examinate iniţiativele aflate în proces legislativ şi care vizează domeniul administrativ. Trebuie purtat un dialog cât mai larg cu toate instituțiile și asociațiile care au ceva de spus în domeniul administrației: asociații ale prefecților, primarilor și președinților de consilii județene. Din câte cunosc acest dialog a şi început, proiectul de Cod administrativ fiind deja analizat şi dezbătut în Asociaţia Municipiilor din România, în Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, în alte structuri asociative.
– Deja au apărut divergenţe în ceea ce priveşte prevederile proiectului de lege …
– Este prilejul cel mai bun pentru ca să trecem peste doctrine de partid şi, dincolo de orice culoare politică, să ne concentrăm împreună eforturile pentru a da o lege coerentă care să asigure o funcţionare eficientă a administraţiei centrale şi locale. Aici confruntarea politică nu îşi are niciun rost. Problemele comunităţilor locale sunt ale cetăţenilor şi este necesar ca ele să fie soluţionate cu cât mai puţină birocraţie, într-un timp cât mai scurt.
Maria Hogman