Meniu Principal

ȘOIMUȘ: Mihai Irimie și oculta mondială care a pogorât peste comună

Invitat la postul de televiziune online 7HD Live, edilul Mihai Irimie a lăsat să se înțeleagă că această comună este bântuită pe la fiecare colțișor de conspiraționiști care încearcă să-i obstrucționeze munca.

Fără dovezi dar cu mult tupeu

Nu există nicio urmă de îndoială că Primăria Șoimuș a pierdut finanțarea europeană pe care Mihai Irimie o avea la dispoziție pentru  introducerea rețelei de apă în unele sate. Cu toate că edilul comunei neagă acest lucru, până la această dată nu a prezentat niciun document care să infirme răspunsul oficial din 27 octombrie 2016, pe care  jurnaliștii de la Hunedoara Liberă l-au primit de la Ministerul Fondurilor Europene. Practic , cei de la minister spun cu subiect și predicat că acel contract de finanțare a fost reziliat. Ori, ca să fie foarte clar, când un contract între două părți este reziliat obiectul contractului nu mai există. Adică finanțarea care îți era asigurată prin contract ți-a fost retrasă.

Ancheta DNA nu a avut nicio legătură cu retragerea finanțării 

Motivul pentru care Mihai Irimie crede că i-a fost retrasă finanțarea ține în opinia acestuia tot de o teorie a conspirației, respectiv constructorul care i-a făcut plângere la DNA . Mai mult, edilul din Șoimuș lasă să se înțeleagă că respectivul administrator ar fi fost “ghidonat” în această acțiune de adversarii lui politici. “ Nu s-a pierdut acea finanțare în acest moment,  pentru că avem decizia DNA și cu această decizie vom câștiga. Avem termen în 2023. Și n-am pierdut 4 milioane de euro este vorba de 5 milioane de lei, care mai sunt acolo. Am luat un credit de 7 milioane de lei. Am luat acest credit ca să terminăm lucrările până ne dădeau cei de la Uniunea Europeană banii.  Am primit banii de la UE și am plătit partea noastră de cofinanțare”, spune Mihai Irimie.

Nimic mai fals !

În răspunsul dat de cei de la minister este precizat foarte clar motivul pentru care acest contract a fost reziliat. “ La data finalizării perioadei de implementare a proiectului, așa cum a fost prevăzută în contractul de finanțare, Beneficiarul( adică Primăria Șoimuș n.r)nu a finalizat proiectul, lucrările nefiind recepționate și în uz, în conformitate cu prevederile HG 678/2015 privind închiderea programelor operaționale finanțate în perioada 2007-2013. (…) De asemenea, Beneficiarul nu a depus Raportul Final al proiectului și cererea de rambursare finală până la data de încheiere a perioadei de implementare a proiectului”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Fondurilor Europene.

Este adevărat că în răspunsul dat de cei de la minister se menționează și faptul că proiectul face obiectul unei investigații, dar nu se face precizarea că această anchetă are vreo legătură cu rezilierea contractului.

Unde merge suta,  merge și mia

După zicala asta pare să se fi ghidat Mihai Irimie când a implementat acest proiect. Pentru că după toată această poveste, năpasta stă să lovească din nou comuna Șoimuș. Firma care a continuat lucrările la rețeaua de apă a fost nevoită să se adreseze instanței pentru a-și putea încasa banii de la primărie. Mai exact un million de euro: 800.000 de euro valoarea facturii și 200.000 de euro penalități. Iar Tribunalul Hunedoara i-a dat câștig de cauză, obligând Primăria Șoimuș să-i plătească factura și penalitățile de întârziere la plată.

Explicațiile primarului din Șoimuș sunt halucinante

La emisiunea cu pricina, Mihai Irimie spune că nu este adevărat că ar avea de plată suma de un milion de euro către firma care a finalizat lucrarea și că cei din Șoimuș nu au de ce să fie îngrijorați.

Drept dovadă aduce în emisiune o factură emisă de firma respectivă către firma Construții 5 Vest și spune că respectiva factură nu trebuie achitată de primărie. Și cam atât…După care se arată stupefiat de decizia Tribunalului Hunedoara.

Ce nu a spus Mihai Irimie, lăsând până la urmă să se înțeleagă că acel judecător ar fi luat această decizie fără să înțeleagă fondul problemei :

  1. Mihai Irimie nu a spus că firma care a finalizat acele lucrări avea un contract încheiat cu Primăria Șoimuș. Un contract prin care prelua acele lucrări  nefinalizate, iar primăria se obliga să-i plătească la finalizarea lor.
  2. Mai mult, Primăria Șoimuș prin reprezentatul său Mihai Irimie și a Consiliului Local au fost de acord ca toate plățile  datorate de primărie pentru această investiție să se facă către Profcom SRL Cluj-Napoca, prin cesiune de creanță
  3. Nu a spus nici faptul că deși  Profcom SRL finalizase lucrările în data de 31.12.2015 , Primăria Șoimuș a binevoit să-i facă recepția abia după aproape doi ani
  4. La momentul recepției, nu s-a constat nicio obiecțiune . Deci firma și-a îndeplinit obligațiile contractuale doar că Mihai Irimie a uitat… s-o plătească

În concluzie: Ce s-a întâplat între Mihai Iirmie și administratorul firmei Construcții 5 Vest, asta numai Mihai Irimie știe. Scandalul care a izbucnit între cei doi, cu acuzații de-o parte și de cealată , rămâne cea mai elocventă dovadă că acolo s-a întâmplat ceva.

Ce a rămas după toată această poveste ? Nimic mai simplu. O investiție care nu a fost plătită de mai bine de patru ani, deși edilul comunei spune că a primit banii europeni, și un împrumut de 70 de miliarde de lei vechi despre care nimeni nu înțelege la ce s-a folosit.

Cu urmează ? Păi urmează încă un împrumut de cel puțin un milion de euro pentru ca această poveste să aibă în sfârșit o finalitate. Cine plătește ? …cetățeanul !

Iulian Stroia