SCĂDEREA PREȚURILOR LA ALIMENTE
Măsura propusă de PSD de limitare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază a oprit inflația alimentară și a scăzut cu un punct procentual inflația generală. Prețurile la cele 14 alimente au scăzut cu până la 30-40%, fără a afecta piața și lanțurile de aprovizionare. România devine astfel un model de bună practică la nivel european în combaterea inflației alimentare
o Sunt multe state europene care au luat măsuri de combatere a inflației alimentare, dar nu toate au reușit să oprească majorarea prețurilor la alimente. Exemple:
o Ungaria a plafonat prețurile finale de la raft, iar acest lucru a perturbat piața, generând penurie, întrucât marii retaileri au transferat sarcina la producători. Acum ungurii trec granița în România pentru a face cumpărături.
o Croația a plafonat prețurile finale însă măsura a eșuat.
o Bulgaria a introdus TVA 0% la pâine și făină, dar acest lucru nu a condus la scăderea prețurilor în magazine.
o Polonia a introdus TVA 0% la alimente, însă după o perioadă de stagnare, prețurile au început din nou să crească.
o Grecia a introdus etichete speciale pentru produsele cu prețuri preferențiale care nu s-au scumpit față de luna precedentă, dar acest lucru nu a oprit inflația la alimente.
« GUVERNUL OBȚINE APROBAREA COMISIEI EUROPENE PENTRU PROGRAMUL REPOWEREU (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Relațiile bilaterale dintre România și Germania sunt acum la un nivel excelent »