Meniu Principal

Sarmizegetusa Regia, sinonimă cu turismul civilizat, cu respectul față de istorie și natură

Cetatea de la Sarmizegetusa Regia s-a transformat într-un punct de interes care atrage tot mai mulți vizitatori. Eforturile de punere în valoare a sitului sunt completate de primul proiect amplu de restaurare a incintei fortificate, derulat prin Programul RO-Cultura și finanțat prin granturi SEE.

 Călătorii care ajung în județul Hunedoara urcă negreșit și în inima munților Orăștiei să vadă vestigiile civilizației dacice, încadrate de pitorescul peisaj natural. Aici au ocazia să descopere, cu plăcere, adevărata poveste a cetății dacice și a celor care au locuit-o.

Cetatea dacică, parte a patrimoniului mondial UNESCO, devenită faimoasă cu ani în urmă după incursiunile căutătorilor de comori și ale călătorilor aflați în căutare de senzațional și de „energii benefice”, a căpătat în zilele noastre respectul pe care îl merită un sit de asemenea valoare. A fost nevoie de ani de muncă pentru a se ajunge aici. Preluată în administrare de către Consiliul Județean Hunedoara în anul 2013, cetatea de la Sarmizegetusa Regia s-a transformat într-un punct de interes care atrage, de la an la an, tot mai mulți vizitatori.

Astăzi, cei care vin la Sarmizegetusa Regia respectă regulamentul de vizitare fără de care situl nu ar putea fi pus în valoare și îngrijit așa cum se cuvine. O firmă de protecție și pază patrulează în sit 24 de ore din 24 de ore, există un sistem de supraveghere video performant care monitorizează întreaga zonă administrată, iar la intrarea în zona de vizitare există un post de jandarmi montani, care supraveghează întreaga zonă pentru a preveni orice tip de incident menit să tulbure ordinea publică și siguranța celor care ajung în cetate.

Traseele de vizitare sunt bine întreținute și delimitate, prevăzute cu locuri de odihnă, dar și de refugiu în caz de vreme rea. Grupul sanitar este bine încadrat în peisajul natural, iar de la casa de bilete vizitatorii pot pleca încărcați cu o mulțime de suveniruri care să le reamintească de mândra capitală a dacilor.

Personalul care deservește situl este dublat de specialiștii în istorie și arheologie care lucrează în cadrul Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara. Instituția este cea care răspunde de întreaga coordonare a activității în sit, dar și de promovarea sa în țară și străinătate. Iar responsabilitatea de a menține ridicat interesul vizitatorilor, dar și al cercetătorilor pentru cetate, precum și pentru restul cetăților dacice parte a ansamblului fortificat din Munți Orăștiei intrate în patrimoniul public al județului, este una uriașă.

Eforturile de punere în valoare a sitului sunt completate de primul proiect amplu de restaurare a incintei fortificate, derulat prin Programul RO-Cultura și finanțat prin granturi SEE. Lucrările de restaurare vor fi dublate, începând de anul acesta, de o serie de activități interactive în care va fi implicată și comunitatea din zonă, de la copii până la adulți.

Sarmizegetusa Regia capătă pe zi ce trece importanța pe care o merită, iar călătorii români și străini au șansa să descopere, pe lângă informații noi și valoroase prezentate pe panouri, prin audio-ghiduri sau tururi ghidate de specialiști, un sit bine administrat, îngrijit și primitor, care acordă respect vestigiilor sale extrem de valoroase. Suntem departe de imaginile de altădată, când situl părea părăsit, iar monumentele sale erau vandalizate și folosite în tot felul de scopuri obscure.

 Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara