Sălan: Un vis, pe care îl aveam demult timp, s-a împlinit
Toate cetățile dacice din Munții Orăștiei vor avea protecția asigurată de către jandarmi
Am avut deosebita onoare să fiu invitat la inaugurarea postului de jandarmi montani pentru cetățile Blidaru, Piatra Roșie și Bănița. Ca de fiecare dată când mă aflu alături de foștii mei camarazi, am fost emoționat.
La eveniment au participat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Țambă, subprefecții Gheorghe Bogdan Urdea și Lorincz Szell, primarii comunelor Orăștioara de Sus și Bănița, șefi de instituții deconcentrate, Inspectorul șef al I.J.J. Hunedoara, colonel Iosif Marius.
Din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a fost prezent colonel Gheorghe Marian Brâncoveanu, adjunct al inspectorului general.
În cele câteva cuvinte pe care le-am rostit la eveniment, am reamintit faptul că încă din 1990 s-au făcut mai multe încercări de ordin legislativ cu privire la protejarea patrimoniului.
Dar au rămas doar la stadiul de încercare pentru că în forma propusă nu puteau deveni realitate.
Decizia de a găsi o soluție reală pentru aceste monumente am luat-o în anul 2012, când cetatea Sarmizegetusa Regia a trecut din administrarea Ministerului Culturii în cea a Consiliului Județean Hunedoara. Și respectiv anul 2013, când a fost înființată prima structura de jandarmi montani cu misiunea de a proteja cetatea.
Următoarea etapă urma să aibă loc în baza bunelor practici, în contextul în care constatam că Sarmizegetusa Regia este bine administrată și sigură. Iar faptele au dovedit-o. Datorită contribuției Consiliului Județean Hunedoara, mai ales după anul 2015, au fost create toate condițiile pentru a încuraja activitatea de cercetare arheologică a sitului. Celălalt efect a fost creșterea exponențială a numărului de turiști care au vizitat an de an cetatea. Au fost principalele condiții care au favorizat derularea celei de a doua etape. A apărut astfel necesitatea ca și celelalte cetăți să fie preluate în administrația celor două consilii județene Hunedoara și Alba. Astfel că, în anul 2018, alături ce colegii mei parlamentari PSD de Hunedoara deputații Natalia Intotero și Ilie Toma, senatorul Cristian Cornel Resmeriță și împreună cu președintele Consiliului Județean Laurențiu Nistor, am început demersurile pentru promovarea proiectului legislativ care a devenit ulterior Legea nr. 23/2020.
Astfel am creat cadrul legal necesar pentru intervenția Ministerului Afacerilor Interne.
Am mulțumit cu acest prilej tuturor cadrelor din minister care m-au sprijinit ca să finalizez proiectul și am amintit aici pe chestorul sef Bogdan Despescu, dar și directorii de la direcția management operațional, direcția resurse umane, direcția de logistică, comanda Jandarmeriei Române, a Inspectoratului de Jandarmi Hunedoara și a ministrului de interne. Toți aceștia au făcut posibil ca astăzi aceste structuri ale jandarmeriei montane să fie înființate și operaționale.
Sunt convins că greul începe abia de acum încolo. Însă, mă bucur că, din punct de vedere al administrării, cetățile sunt pe mâini bune. Consiliul Județean Hunedoara, prin direcția special creată, va sprijini activitatea de cercetare științifică, astfel încât să păstrăm aceste vestigii în cele mai bune condiții pentru generațiile următoare.
Îmi doresc de asemenea să crească numărul turiștilor doritori să viziteze aceste locuri minunate, sprijinind și dezvoltarea zonei.
Sunt convins că Jandarmeria Română are capabilitățile necesare pentru a organiza protecția monumentelor cu foarte bune rezultate.
Le-am dorit mult succes cu convingerea că jandarmii își vor face datoria.
Viorel Sălan, Deputat PSD