Meniu Principal

Sălan: Electrica Furnizare recunoaște că nu a aplicat plafonarea și compensarea prevăzute de lege

Reacția oficială a Electrica Furnizare, care recunoaște că nu a aplicat plafonarea și compensarea prevăzute de lege și promite remedierea situației, demonstrează cu vârf și îndesat cât de mult temei are propunerea PSD de ajustare a legislației.

Este nevoie urgentă ca prevederile legii să fie mult mai simple, mai clare, mai ușor de înțeles și de aplicat. În egală măsură să fie prevăzute sancțiuni usturătoare pentru cei care nu o respectă, furnizori sau distribuitori de electricitate sau gaz

În viziunea PSD consumatorii vulnerabili-persoane cu venituri/pensii mici-ar trebui să primească un voucher lunar, a cărui contravaloare să compenseze cât mai mult din majorarea facturii; aceasta ar fi cea mai eficientă modalitate de sprijin; omul ar ști clar cât primește de la stat și cu cât ar mai trebui să contribuie pentru plata energiei consumate.

Datele concrete – dacă voucherul să însemne bani sau cantitate de energie (număr de kwh/lună), dacă să fie digital sau printat, cine să fie îndreptățit să-l primească, de unde vin banii, etc – toate acestea vor fi discutate și stabilite de specialiști imediat ce principiul/mecanismul este agreat politic la nivelul coaliției de guvernare.

Ceea ce este cert este că acum legislația în vigoare nu-și atinge scopul și e nevoie de o ajustare. PSD a pregătit un set de măsuri menit să sprijine/protejeze populația și companiile și să se evite un catastrofal efect de domino care ar duce la prăbușirea unor instituții și companii strategice din economia românească.

  1. Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, cât mai simplu, rapid și fără birocrație. Valoarea ar trebui să fie suficient de mare pentru ca oamenii să facă față facturilor majorate fără riscul deconectării sau a sărăcirii extreme
  2. Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată
  3. Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare.
  4. Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale

În plus PSD pledează insistent pentru utilizarea tuturor resurselor posibile pentru creșterea eficienței energetice, nu doar la nivelul locuințelor individuale, ci și al companiilor. România are la dispoziție banii europeni din Fondul de modernizare pe care încă nu i-a accesat.

Soluția strategică reală pe termen mediu este ca România să devină independentă energetic, iar în viziunea PSD acest lucru se poate realiza într-un interval de 3-5 ani prin crearea unei Companii Energetice Naționale capabile să asigure energie necesară consumului intern dintr-un mix de surse.

 

Viorel Sălan, Deputat PSD