Meniu Principal

Românii din Barcelona și Zaragoza, pe agenda vizitei în Regatul Spaniei

Aflată în a șaptea zi a vizitei de lucru în Regatul Spaniei, Natalia-Elena Intotero a dorit să știe de la românii care se aflau la Consulatul General al României la Barcelona cum văd, pe viitor, o și mai bună colaborare cu autoritățile statului.

 Mici Românii în provinciile Barcelona și Zaragoza

Peste 100.000 de români au făurit mici Românii în provinciile Barcelona și Zaragoza. S-au stabilit aici în număr mare și formează o comunitate tânără, plină de energie și foarte apreciată.

La Barcelona, limba română și educația în limba română sunt la loc de cinste. Există aici un lectorat de limbă română, dar și o catedră de limba română la Universitatea Centrală. Tot la Barcelona, iubitorii de carte pot găsi singura librărie românească din Regatul Spaniei, cu peste 2.000 de titluri în română, de la manuale şcolare la beletristică, traduceri din spaniolă şi catalană şi autori români în limbile locale. De altfel, oamenii sufletiști din spatele proiectului, Ani Dumitru și Sebastian Hulub, au fost premiați la Gala “100 pentru Centenar” prin care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a dorit să aducă în prim-plan români valoroși din întreaga lume. Și Zaragoza a avut un laureat la Gală, pe Cătălin Serb, fondatorul publicației “Gazeta de Spania”.

Miercuri, 9 octombrie, aflată în a șaptea zi a vizitei de lucru în Regatul Spaniei, Natalia-Elena Intotero a dorit să știe de la românii care se aflau la Consulatul General al României la Barcelona cum văd, pe viitor, o și mai bună colaborare cu autoritățile statului.

“După cum poate știți deja, obiectivele acestei campanii sunt de a informa românii de pretutindeni pe următoarele subiecte:

▪finanțările acordate de către MRP românilor care se gândesc să revină în țară și să deschidă o afacere

▪măsurile pe care Guvernul le pune la dispoziția membrilor diasporei românești

▪proiectele desfășurate de MRP, care pot fi accesate de orice conațional din afara țării – spre exemplu bursele sau Taberele ARC

▪votul în străinătate pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

▪formele de abuz în muncă la care sunt expuși românii care lucrează în afara țării și ce măsuri pot fi luate pentru prevenirea acestor situații.

Unul dintre rezultatele cele mai ușor vizibile ale acestor întâlniri este interesul manifestat de ambele părți de a colabora pentru binele colectiv al românilor de peste granițe.

Mâine, 10 octombrie, urmează Madrid, unde încheiem deplasarea în Spania”, a precizat Natalia Intotero.

Întâlnirea cu delegația mixtă formată din reprezentanții MRP, Ministerului Afacerilor Externe și Autorității Electorale Permanente

Membrii comunității românești din Barcelona și Zaragoza au acceptat cu mare interes întâlnirea cu delegația mixtă formată din reprezentanții Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Afacerilor Externe și Autorității Electorale Permanente. Deși sunt plecați de ani buni din țară, românii țin în continuare, cu tot sufletul, la limba, tradițiile și obiceiurile de acasă, iar MRP le vine în sprijin prin finanțări pentru proiecte prin care comunitățile de peste hotare devin mai închegate și mai puternice. Membrii delegației au prezentat proiectele MRP, dar și măsurile prin care Guvernul li se adresează românilor de pretutindeni pentru a-i convinge să revină acasă, în România. Pe tema de mare interes a votului în străinătate, delegația le-a adus participanților la întâlniri date noi și punctuale despre alegerile din noiembrie.

Traficul de persoane și abuzurile în muncă pot face victime printre români indiferent de țara unde s-ar afla, iar buna informare, dar și solidaritatea comunității sunt esențiale pentru prevenirea sclaviei moderne. Atât la Barcelona, cât și la Zaragoza, apelul către comunitate a fost de a le transmite conaționalilor cum să preîntâmpine situațiile de abuz și ce trebuie să facă dacă ajung, totuși, în astfel de situații.

Programul delegației mixte se încheie în zilele următoare cu o vizită de lucru la Madrid.