Meniu Principal

România riscă să arunce la gunoi aproape 1 miliard de euro

România, alături de alte 9 state, solicită Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru furnizarea de vaccinuri COVID

România riscă să arunce la gunoi aproape 1 miliard de euro din cauza deciziei miniștrilor USR care au aprobat în mai 2021 intrarea într-un nou contract de achiziției de doze de vaccin COVID. Este cel mai mare prejudiciu dat bugetului de stat, pe care actualul ministru al Sănătății încearcă să-l recupereze prin revânzarea dozelor și prin demersurile făcute la Comisia Europeană. Cei care au produs acest prejudiciu uriaș banilor contribuabililor trebuie să fie trași la răspundere, atât politic cât și penal !  În mai 2021, USR-iștii Ioana Mihăilă și Dan Barna au propus ca România să intre într-un nou contract european cu firma Pfizer, prin care să achiziționeze în 39 de milioane de doze. La acea dată, România avea deja comenzi ferme pentru 55 de milioane de doze, în condițiile în care nu se discuta de doza booster și nici de vaccinarea copiilor. Dar chiar și cu aceste vaccinări suplimentare, comenzile ferme de la acea dată ar fi ajuns pentru vaccinarea întregii populații. Deci argumentul că România risca să nu mai aibă vaccinuri nu stă în picioare. Acest lucru a fost semnalat încă de atunci de ministrul Finanțelor . În martie 2022, România mai avea de plătit 4,57 miliarde de lei (915 milioane euro!) pentru facturile restante și pentru dozele încă nelivrate, prevăzute în contracte. Acești bani se aruncă efectiv la gunoi, dacă nu se renegociază contractul semnat de USR-iști și de premierul Cîțu.

România deja a aruncat la gunoi 3 milioane de doze expirate și a donat alte 3,3 milioane de doze către alte state.

Actualul ministrul al Sănătății a recuperat cel mai mult din acest prejudiciu uriaș. România a reușit să revândă în total 13,5 milioane de doze, din care circa jumătate (6,5 milioane) au fost revândute în mandatul ministrului Alexandru Rafila.

Deputat PSD – Viorel Sălan