ROMÂNIA MERITĂ SĂ FIE ÎN SPAŢIUL SCHENGEN
Partidul Socialiştilor Europeni a confirmat vineri că România merită în să facă parte din Spaţiul Schengen.
De la această tribună adaug şi mulţumirile mele adresate colegilor din familia noastră europeană pentru adoptarea Rezoluției prin care se exprimă clar sprijinul total pentru aderarea României la spațiul Schengen. La Congresul Socialiştilor Europeni, principiul de bază a social-democrației europene, acela de a pune cetățenii pe primul loc, a fost reconfirmat prin votul în favoarea României. Trebuie să ne reamintim aici că un document similar a fost votat la ultimul congres al Partidului Popular European, din 1 iunie a.c. Rezoluţia adoptată atunci include susţinerea popularilor europeni pentru integrarea României, a Bulgariei şi a Croaţiei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.
Iar săptămâna trecută, preşedintele Partidului Popular European i-a îndemnat pe europarlamentarii din grupul popular să voteze în favoarea intrării României în Spaţiul Schengen. Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, reiterează astfel sprijinul pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Să nu uităm că Odiseea României durează deja de 11 ani. Iar eforturi s-au făcut permanent. Din 2007 și până în 2014, România a investit aproape două miliarde de euro în securizarea granițelor. Este vorba de peste 2.000 de kilometri de graniță exterioară a Uniunii Europene şi mă refer aici la hotarele cu Republica Moldova, Ucraina, Serbia și frontiera asigurată de Marea Neagră.
Din 2011, România a încercat de 15 de ori să adere la Spaţiul Schengen, prin introducerea solicitării intrării în Spațiul Schengen, pe agenda preliminară a Consiliului JAI. Ultima solicitare a fost făcută în 2018, dar a fost refuzată. Pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie de consens. In acest moment, dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a mai rămas de convins doar Olanda că merităm să fim parte din Spaţiul Schengen. Paradoxul face ca Olanda să conducă detaşat clasamentul investiţiilor străine pe baza ţării de origine în România, cu 22 miliarde de euro în 2021, dublu faţă de Germania care este pe locul 2.
În România au ales să investească peste 5.800 de companii olandeze din industria berii, industria bancară, tehnologie, comerţ, shipping şi multe alte domenii. Şi este vorba despre companii olandeze mari care investesc în România de foarte mulţi ani. Oamenii de afaceri olandezi consideră că România este unul din cele mai bune locuri din regiune pentru investiţii, iar acestea cresc de la an la an. Toate aceste lucruri sunt cunoscute de partea olandeză.
Lista ar putea fi completată şi cu alte argumente în favoarea aderării. De exemplu, aproape 90% din exporturile româneşti merg către pieţele Uniunii Europene, în valoare de circa 60 de miliarde de euro, din care 85% sunt maşini şi produse manufacturate.
De asemenea, România este ţara cu a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. România este ţara cu a treia cea mai mare încredere în Uniunea Europeană. România este una din ţările de graniţă ale Uniunii Europene, care, în această perioadă a războiului din Ucraina, şi-a arătat fără ezitări apartenenţa la valorile europene. Nu în ultimul rând, România îndeplineşte condiţiile tehnice de aderare la Spaţiul Schengen.
În iulie 2021, Parlamentul European a adoptat Raportul anual privind funcţionarea spaţiului Schengen. Rezoluţia reitera poziţia cunoscută a Parlamentului European privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Dar pentru că România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen este nevoie de aprobarea Consiliului European. Etapa următoare se desfăşoară în aceste zile la Strasbourg. Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a adoptat ieri o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Dar testul final va fi votul din luna decembrie, din cadrul Consiliul European pe Justiţie şi Afaceri Interne.
A fost un drum lung şi plin de obstacole. Suntem mai aproape ca oricând de atingerea acestui obiectiv. Au rămas mai puţin de două luni. Fiecare zi poate fi hotărâtoare pentru ţara noastră. Fiecare pas este la fel de dificil şi are nenumărate implicaţii.
Dar este momentul acum, să arătăm că am învăţat ce era de învăţat. Doar solidari putem finaliza cel mai important obiectiv strategic de politică externă a României în acest final de an: aderarea la spațiul Schengen. Doar împreună putem pune România pe locul pe care îl merită pe deplin în Europa.
VIOREL SALAN
Deputat PSD Hunedoara