Meniu Principal

Reuniune de lucru privind păstrarea moştenirii noastre lingvistice.

𝗧𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗮̆𝗺 𝘀̦𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮̆𝗺 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗮𝗳𝗮𝗿𝗮 𝗴𝗿𝗮𝗻𝗶𝘁̦𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘁̦𝗮̆𝗿𝗶𝗶, 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗱𝘂-𝗶 𝘁𝗼𝘁𝗼𝗱𝗮𝘁𝗮̆ 𝗰𝘂 𝗯𝗿𝗮𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲 𝗽𝗲 𝗮𝗰𝗲𝗶 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲𝗰𝗶𝗱 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗲 𝗶̂𝗻𝘁𝗼𝗮𝗿𝗰𝗮̆ 𝗮𝗰𝗮𝘀𝗮̆.
Astăzi, la invitația doamnei secretar de stat Janina Sitaru din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, am participat la o primă reuniune de lucru privind păstrarea moştenirii noastre lingvistice. Limba Română este o limbă bogată și frumoasă, iar consolidarea și promovarea acesteia este un obiectiv strategic pentru instituțiile care se ocupă de problematica românilor de pretutindeni.
Programul privind predarea cursului opţional de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCCR) coordonat de Institutul Limbii Romane (Ministerul Educației – România), adresat copiilor din diaspora și din comunitățile istorice românești, reprezintă un instrument central. Totodată, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni dispune de cadrul legal și resursele necesare pentru a susține cursuri de limbă română în cadrul comunităților din afara granițelor țării. Însă, mergând înainte, trebuie identificate soluții eficiente pentru a interveni direct acolo unde este cea mai mare nevoie, acolo unde limba română se pierde.
De asemenea, în intervenția mea, am subliniat necesitatea incorporării în mod specific, în noile legi ale educației, a unei proceduri clare pentru copiii români reîntorși în sistemul național de învățământ. Este necesar să pregătim instituțiile statului și implicit sistemul de învățământ pentru integrarea familiilor de români care revin din străinătate la nivel social, educațional și administrativ. Amintesc în acest sens proiectul legislativ adoptat de Parlament săptămâna trecută (https://bit.ly/3BEmkZf), prin care elevii care se întorc în România vor beneficia de cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română, în paralel cu orele de curs obligatorii.
Țin să o felicit pe doamna secretar de stat Janina Sitaru pentru inițiativă, reiterându-mi din nou întreaga deschidere și intenția de sprijin în acest demers, alături de colegii din Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților.
Natalia Intotero, deputat PSD