Meniu Principal

Reprezentanți ai Serviciului Public Administrare Cetate Deva au participat la seminarul ,,Oportunități de dezvoltare a rutelor culturale europene”, desfășurat la Deva

La Deva a  fost organizat astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, seminarul cu tema ,,Oportunități de dezvoltare a Rutelor Culturale Europene în România”, sub egida Ministerului Turismului. Gazda lucrărilor a fost Consiliul Județean Hunedoara.

Seminarul  a avut ca principale obiective: conștientizarea autorităților publice locale privind importanța conservării și promovării patrimoniului material și imaterial românesc, valorificarea obiectivelor turistice prin turism, dezvoltarea turismului și creșterea vizibilității României  ca destinație turistică atractivă și durabilă prin intermediul moștenirii culturale existente din străbuni.

Programul privind Rutele Culturale a fost creat în anul 1987 de către Consiliul Europei. Obiectivul acestuia a fost evidențierea existenței unui patrimoniu cultural european comun. Rutele Culturale Europene pun în aplicare principiile fundamentale ale Consiliului Europei: drepturile omului, diversitatea și identitatea culturală, dialogul, schimbul și îmbogățirea reciprocă dincolo de frontiere și secole.

,,Seminarul de astăzi a fost pentru noi o oportunitate de a accede la Rutele Culturale Europene pentru a atrage la Deva cât mai mulți turiști. Există câteva rute europene unde ne-am putea integra.  Acest lucru înseamnă și dezvoltarea economică a orașului de la poalele Cetății. Cetatea Deva este un monument istoric remarcabil, este una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. Suntem datori generațiilor viitoare ca Cetatea Deva, acest loc încărcat de istorie,  să fie păstrată și conservată așa cum trebuie, ca peste ani, să-și poată  spune povestea. Vom face tot posibilul ca împreună cu Primăria Deva, cu primarul municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea, care ne susține,  să  promovăm Cetatea așa cum merită, să îi dăm un plus de valoare. Cetatea Deva este emblema orașului nostru”,  a declarat Cristian Răcășan, directorul Serviciului Public Administrare Cetate Deva.

Rutele la care Cetatea Deva ar putea accede sunt: cea mai importantă – Ruta Transromanică în care sunt incluse Cetatea Deva, Castelul Huniazilor, Geoagiu și Densus dar și  Ruta Patrimoniului Medieval, și  Ruta Monumentelor Unesco.

Pentru a te înscrie în una dintre rutele europene trebuie să plătești un abonament anual, cea mai mică valoare a acestuia  fiind de 1000 de euro. Acest abonament presupune includerea și promovarea monumentului istoric în ruta europeană respectivă.

La dezbaterile seminarului au participat reprezentanți ai Centrelor Naționale de Informare și Promovare Turistică din județul Hunedoara,  ai Agenţiei de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Hunedoara (A.D.E.H.), ai Consiliului Județean Hunedoara și ai altor instituții publice locale implicate în activitatea de administrare a monumentelor istorice dar și de promovare a culturii și patrimoniului  național.

Reprezentanții Ministerului Turismului, împreună cu participanții la seminar, au identificat  noi oportunități de dezvoltare a rutelor culturale europene în România, în ceea ce privește județul Hunedoara.

Dana Golea

Compartiment Comunicare, Relații Externe, Promovare Imagine