Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, la spitalul municipal din Hunedoara
Medicii Hunedoarei este un demers prin care conducerea Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara își dorește ca hunedorenii – actuali sau viitori pacienți – să aibă ocazia de a-și cunoaște medicii înainte de a ajunge „pe mâna lor”. Știm că bolnavii caută pe Internet informații despre medicii care îi tratează, de aceea am dorit să le oferim posibilitatea de a-i cunoaște virtual înainte de a interacționa cu ei ,transmite Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
Dr. Marinela Strinu: Empatie, pasiune și vocație
În cadrul Spitalului Municipal “Dr. Al. Simionescu” Hunedoara funcționează, printre altele, Compartimentul RMFB (Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie).
Recuperarea medicală este o specialitate clinică medicală complexă, prin care se urmărește restabilirea cât mai deplină a capacității funcționale pierdute de către un individ, în urma unei boli sau traumatism. Recuperarea medicală se adresează atât aspectelor medicale legate de boală, cât și de aspectele sociale, urmărind în mod special reintegrarea pacientului în mediul social și ambiental.
Ceea ce ne-a edificat în acest sens este însăși medicul-șef al Compartimentului RMFB din Hunedoara. Doamna doctor Marinela Strinu este medic primar în Recuperare Medicală și conduce compartimentul amintit încă din anul 2005.
Hunedoreancă, dr. Strinu este absolventă prestigioasei Universități de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. Stagiatura a încheiat-o în cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament Dorobanți, iar specializarea a urmat-o tot în București, la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.
Dr. Strinu: Medicina, m-a ales ea pe mine
“În copilărie îi spuneam bunicii mele că mă voi face doctor pentru a o putea trata, ca în felul acesta să nu moară niciodată”. Mulți dintre pacienții doamnei doctor sunt persoane vârstnice, iar asta, spune , “pentru mine personal înseamnă din start o comunicare foarte bună cu aceștia deoarece văd în asta o continuare a promisiunii făcute bunicii mele”.
Patologia pe RMFB este diversă, “vorbim despre recuperarea medicală a bolnavilor post-traumatici, recuperarea bolnavilor după intervenții ortopedico-chirurgicale, a bolnavilor reumatici, a celor neurologici, diferite neoropatii, probleme locomotorii ale pacienților tineri și cel mai frecvent, recuperarea bolilor degenerative”.
6 ședințe costă aproximativ 200 lei, în funcție de procedurile alese
“Suntem suprasolicitați. Domeniul acesta de activitate este foarte variat și avem pacienți cu vârste cuprinse între 2 si 90 ani”, spune dr. Marinela Strinu.
Specialitatea presupune și întâmpinarea unor probleme generate de sistem. Astfel, principalul neajuns este dat de durata mare de timp a programărilor. “Suntem singura specialitate în care nu este plătită consultația, ci suntem plătiți pe pachetul de servicii. Un pacient vine, de exemplu, la 10 ședințe, iar decontul se face doar la finalizarea procedurilor de fizioterapie, deci la finalul celor 10 ședințe. Suntem nevoiți să facem un triaj si să tratăm cu prioritate programările pacienților cu probleme acute, timp în care alți pacienți trebuie să aștepte perioade extinse ca durată pentru a-și începe tratamentul. Țin să precizez, pe această cale, faptul că pacienții care vor să plătească serviciile de fizioterapie pot beneficia de consultație și servicii oricând doresc. De pildă, 6 ședințe costă aproximativ 200 lei, în funcție de procedurile alese”.
“Din punct de vedere al resurselor materiale stăm foarte bine”
Foarte recent, compartimentul a fost dotat cu un aparat care utilizează tehnologia “shockwave” (unde de șoc) pentru tratarea afecțiunilor muschuloscheletale. Este o terapie care are ca efecte atenuarea rapidă a durerii și restaurarea mobilitații articulare.
“Ce afecțiuni putem trata cu acest aparat? Artroze, tendinite, osteofitoza calcaneană, umărul blocat, neuropatii, spasme musculo-scheletale etc. După prima lună de tratament rezultatele sunt foarte bune, suntem foarte mulțumiți. Există un singur astfel de aparat în întregul județ. Deci, din punct de vedere al resurselor materiale stăm foarte bine, însă pe partea de resurse umane ar mai fi nevoie de încă minimum doi kinetoterapeuți”.
Am mai aflat că medicul de recuperare pune, pe lângă diagnosticul clinic, și un diagnostic funcțional. “Cel mai important este să-i conferim pacientului un grad de independență cât mai ridicat, în felul acesta îl ajutăm cu adevarat”.