Meniu Principal

Reconcilierea dintre Est și Vest, esențială pentru realizarea obiectivelor noii CE

Opinia deputatului european Iuliu Winkler referitoare la misiunea noii Comisii Europene votată în Parlamentul European reunit la Strasbourg

 

Reconcilierea dintre estul și vestul Europei este fundamentală pentru ca noua Comisie Europeană să poată realiza obiectivele pe care și le-a propus pentru următorii cinci ani, consideră deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE)

”Noua Comisie Europeană își preia mandatul într-o perioadă extrem de dificilă, când UE este mai dezunită ca niciodată, când faliile dintre Europa de Est și Europa Occidentală s-au adâncit. (…) Contextul în care noua Comisie își preia mandatul este foarte dificil, iar lista urgențelor este lungă. Am votat încrezător noua Comisie. Sper că noul președinte al Comisiei Europene va înțelege că prima și cea mai importantă sarcină a sa este să realizeze reconcilierea dintre Est și Vest fără de care nu va putea rezolva niciuna dintre probleme și va fi condamnată să bată pasul pe loc”, susține Winkler în explicația sa de vot prilejuită de votarea Comisiei Europene în Parlamentul European.

În explicația sa de vot, europarlamentarul UDMR arată că în urmă cu 5 ani, Comisia Juncker și-a asumat un mandat greu, într-o Uniune care de abia își revenea din criza financiară și care a fost lovită de criza migrației și de Brexit. ”Acești ani au fost marcați de volatilitate atât în plan european, cât și la nivel global. De prea multe ori rezolvarea problemelor a trenat. Aceste tergiversări și amânări își arată acum efectele. Disparitățile dintre Est și Vest au crescut amețitor, dublul standard este strigător la cer, soluțiile propuse în economie lucrează doar în beneficiul unora, Politica de coeziune nu a dat rezultatele scontate, iar măsurile împotriva schimbărilor climatice se lasă așteptate”, a mai arătat Iuliu Winkler.

Deputatul european a mai adăugat că recenta decizie a grupului de state având în frunte Franța lui Emmanuel Macron de a bloca deschiderea negocierilor de aderare pentru Macedonia de Nord și Albania a dus, din păcate, la adâncirea diviziunilor dintre statele din Europa Centrală și de Est și Europa Occidentală. ”Această falie crește pe zi ce trece. În unele state membre din Europa de Vest, în campania electorală pentru europarlamentare îngreunarea accesului pe piață a transportatorilor din Europa Centrală și de Est a fost proclamată un succes. Această abordare nu a ajutat deloc la reducerea acestor diviziuni. Din păcate, și decizia luată în Consiliu de amânare a deschiderii negocierilor cu Macedonia de Nord și Albania nu a ajutat. După cum nu ajută nici aplicarea dublului standard în privința aderării la spațiul Schengen a României și Bulgariei”, a mai spus europarlamentarul UDMR.

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a primit 461 de voturi  pentru, 157 împotrivă și 89 de abțineri.