Meniu Principal

Radu Budae: Trebuie să se acţioneze eficient în slujba pacientului și aparținătorului

Oamenii sunt sfătuiţi să se protejeze şi să respecte cu stricteţe toate recomandările specialiştilor

“Importanţa spitalului în viața comunității a fost dintotdeauna esențială dar acum devine tot mai evidentă în  în contextul pandemiei de COVID19. Oamenii sunt sfătuiţi să se protejeze şi să respecte cu stricteţe toate recomandările specialiştilor pentru prevenirea imbolnăvirii: purtarea măştilor, păstrarea distanţei fizice, evitarea aglomeraţiei, igiena mâinilor.

În același timp suntem preocupați de sănătatea angajaților noștri și respectăm cu strictețe măsurile de protecție impuse de autorități și specialiști.

Mulțumesc tuturor medicilor şi personalului mediu și auxiliar, care își desfășoară activitatea în spitalul nostru”, declară Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

Discuție cu Dr. Renata Varga, medic specialist medicină internă, proaspăt angajată la Spitalul Municipal din Hunedoara

Conform definiției, medicina internă presupune diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor care afectează unul sau mai multe organe interne. Medicul de medicina internă are competența de a evalua integral un bolnav și de a indica prioritățile tratamentului acestuia, inclusiv de tratament invaziv sau chirurgical.

Pentru a afla mai multe despre ce presupune această specialitate, am stat de vorbă cu Dr. Renata Varga, medic specialist medicină internă, proaspăt angajată la Spitalul Municipal din Hunedoara.

Deveancă, dr. Varga este absolventa prestigiosului Colegiu Național ”Decebal”. A absolvit cursurile Universitatii de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timisoara și a continuat apoi acest parcurs cu rezidențiatul pe care l-a urmat tot în Timișoara, fiind încadrată ca medic rezident la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, precum și în cadrul Clinicii de Recuperare Cardio-Vasculară.

Dr. Varga: Nici nu m-aș vedea făcând altceva

”Am ales medicina în mod constient. Îmi plăceau foarte mult biologia și anatomia. Mi-am dat seama curând că asta e calea. Nici nu m-aș vedea făcând altceva”, susține dr. Varga.

Medicina internă este o specializare complexa și privește organismul ca un tot unitar.

”Ne întâlnim des cu probleme de diagnostic complex, ce necesită integrarea activității noastre cu celelalte specialități. Fiecare pacient este o provocare prin complexitatea patologiilor asociate. Mi s-a părut o provocare. Este o specialitate vastă și foarte complexă. Mi s-a părut foarte important că acoperă toate datele.”

Este vorba de privirea de ansamblu pe care trebuie să o posede un bun internist – ”sa vezi mereu dincolo de afecțiunea propriu-zisă și să pui totul în context.”

Dr. Renata Varga: Cred că spitalul în care imi desfășor activitatea este cel mai bun din județ

”Cred că spitalul în care imi desfășor activitatea este cel mai bun din județ. Mi-am dorit să lucrez aici. Alegerea poate fi considerată subiectivă pentru că sunt din Deva, dar chiar am dorit să vin aici. Colectivul a fost foarte primitor și oamenii aceștia m-au făcut să mă simt binevenită din prima clipă.”

Dr. Varga consideră că, pe lângă alte calități ale unui medic bun, empatia față de pacient este esențială pentru acceptarea de către acesta a diagnosticului și tratamentului și a unei colaborări oneste în viitor. Un pacient bun este cel care ține cont de ce spune medicul, de îndrumările lui și urmează indicațiile medicului intocmai.

Această perioadă a adus cu ea multe provocări în cadrul sistemului medical în general și a celui local în special

“Traversăm o perioadă dificilă generată de pandemia COVID—19. Ne propunem ca  Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara să constituie un centru de sănătate util pacienților, iar colectivul său să fie promotor al respectului față de pacient, față de societate în general.

Îi dorim doamnei doctor Renata Varga mult succes în parcursul profesional și îi urăm bun-venit în echipa spitalului nostru!”, a menționat Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

Maria Hogman

 « (Stirea anterioara)