Meniu Principal

Radu Budae: Medicii nostri fac tot posibilul pentru a face din vizitele la medic experienţe pozitive

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, pentru o mai bună comunicare cu cetăţenii, face o campanie de promovare în mediul online a medicilor care activează în cadrul acestei unităţi sanitare.

 

 Dr. Rareș Hedeșiu: Sunt foarte mulți pacienți și avem mai puțin de 10 medici în țară care fac chirurgie spinală

Tânărul medic Rareș Hedeșiu este deja cunoscut de când a făcut, în premieră pentru Spitalul municipal „Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara”, operația de vertebroplastie, în luna aprilie a acestui an. Pacienta se simte foarte bine în urma operației și recuperarea a fost rapidă: a doua zi a plecat din spital pe propriile picioare.

Pentru că este foarte pasionat de ceea ce face, dar și pentru că are susținere din partea colegilor și a managementului, dr. Rareș Hedeșiu are planuri mari atât pentru cariera sa, cât și pentru secția de Ortopedie – Traumatologie din spitalul hunedorean. În prezent face o supraspecializare în chirurgie spinală, o ramură prea puțin dezvoltată la noi în țară.

„Sunt foarte mulți pacienți și avem mai puțin de 10 medici în țară care fac chirurgie spinală. Mi-am dorit asta din timpul rezidențiatului, dar nu am avut pârghiile necesare pentru a mă dezvolta pe partea de chirurgie a coloanei vertebrale, dar acum mi s-a întins o mână de ajutor și măbucur că pot să merg pe drumul acesta”, spune Rareș Hedeșiu. Este câte un chirurg cu această specializare în Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, dar în zona noastră nu există nici unul.

Între operațiile deosebite, dr. Hedeșiu spune că zilele acestea va face din nou o operație de vertebroplastie, iar în luna iulie va opera o tumoră de coloană, o operație mult mai complexă, care va dura 5-6 ore. Aici va fi din nou ajutat de colegul de la Timișoara, dr. Iulian Popa, care a fost prezent la prima operație de vertebroplastie făcută la Hunedoara. Vertebroplastia este o operație chiar simplă, în viitor dr. Hedeșiu speră că va opera scolioza la copil. Nu avem încă aparatura necesară (scolioza se operează doar în două centre din țară), dar pentru că există pasiune și dorință de a face operații complexe, spitalul va dota secția cu cele necesare.

 

Dr. Răzvan Florea: Colectivul din secția de Ortopedie ne-a primit, pe noi, medicii tineri veniți de curând aici, cu brațele deschise

Pe Dr. Răzvan Florea îl leagă ceva special de Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”: bunicii săi au profesat aici. De altfel, întrebat dacă are medici în familie, începe un șir lung: mama, tata, bunica, bunicul…

„La începutul rezidențiatului m-am gândit să plec din țară, dar am avut un îndrumător, la Timișoara, un omextraordinar: pe prof. Jenel Pătrașcu, iar el m-a convins să rămân în țară. De ce să nu facem diferența, dacă putem? Am ales spitalul din Hunedoara pentru că am auzit lucruri foarte bune despre el, știam ce fel de aparatură este aici, ce fel de medici sunt aici, istoria ortopediei de aici (n.r. – Alexandru Simionescu, medicul al cărui nume îl poartă spitalul, a fost un reputat ortoped). Colectivul din secția de Ortopedie ne-a primit pe noi, medicii tineri veniți de curând aici, cu brațele deschise. Ne susțin, ne ajută și asta contează foarte mult. Cu media pe care am avut-o la rezidențiat puteam să îmi aleg dintr-o mulțime de specializări, ba chiar tata a insistat să aleg radiologia, pentru că aveam deja o tradiție în familie, dar am ales după cum am simțit și nu regret deloc”.

La secția de ortopedie-traumatologie se operează la foc continuu. Pe dr. Florea l-am observant în timp ce îi dădea unei paciente operate ultimele indicații înainte de a o lăsa să plece și am văzut un om cu o răbdare de fier. Tânărul medic a precizat că răbdarea este o calitate de care ar trebui să se bucure fiecare medic, pentru că unui pacient obișnuit nu-i poți vorbi în termeni de specialitate, trebuie să îi spui ce să facă, la ce să aibă grijă, iar el trebuie nu doar să înțeleagă, dar să se simtă înțeles și îngrijit.

Pe lângă profesie, unui medic îi rămâne puțin timp și pentru pasiunile sale. Norocul său este că pasiunea cea mai mare e ortopedia!

 

Dr. Daniela Hărău: Produsele cu protecție solară din farmacii, dermatocosmetice, sunt recomandate de medici pentru că efectul lor este mai testat decât al celor din supermarket

Daniela Hărău este medic specialist dermatolog și a studiat în Timișoara. Este foarte pasionată de această specialitate, pe care spune că a ajuns să o iubească. La Spitalul Municipal „Dr. AlexandruSimionescu” Hunedoara a venit din februarie 2018.

Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la hunedoreni sunt ulcerele venoase cauzate în principal de sedentarism, varicele, dar și problemele legate de radiațiile solare. Acestea sunt foarte multe în ultimii ani, sunt multe cancere de piele – nu neapărat melanom, ci altele, care sunt tratabile, dar din păcate oamenii ajung târziu la dermatolog. Și psoriazisul este foarte des întâlnit aici.

Despre protecția împotriva arsurilor solare, doamna dr. Hărău spune că este obligatoriu, când ieșim din casă, să aplicăm pe piele creme cu factor de protecție solară 50+ luate din farmacii. „Nu ne mai bronzăm, ne ardem! Oricât de pigmentați am fi, ne ardem și trebuie să avem mare grijă în sensul acesta. Produsele cu protecție solară din farmacii, dermatocosmetice, sunt recomandate de medici pentru că efectul lor este mai testat decât al celor din supermarket. Crema trebuiea plicată la fiecare două ore atunci când suntem expuși la soare”.

Există o campanie la nivelnațional de monitorizare a alunițelor (dermatoscopie) care se desfășoară anual. Cu toată promovarea de care a beneficiat campania, de la începutul lunii s-au prezentat doar șase pacienți”. Alunițele cresc odată cu noi, se dezvoltă până pe la 25 de ani și se și moștenesc genetic. Este important monitorizarea lor.

 

Tehnologia și echipamentul medical performant pot face diferența între o viață pierdută sau o viața salvată

„Aici, la spitalul municipal, se află o echipă de medici excepționali. Sunt specialiști cu experiență, dar și tineri bine pregătiți, profesioniști în domeniile lor de activitate. Talentul și dăruirea medicilor sunt esențiale pentru salvarea de vieți, însă tehnologia și echipamentul medical performant pot face diferența între o viață pierdută sau o viața salvată. De aceea, am dotat aproape toate secţiile cu aparatură de ultimă generaţie şi echipamente profesionale, susține Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”.

 

Maria Hogman