Radu Budae: Medicii de la spitalul din Hunedoara respectă sănătatea și o pun pe primul plan
Dăruirea și profesionalismul echipei medicale și a întregului personal în a folosi tot ceea ce au învățat, îi determină pe hunedoreni să apeleze întotdeauna cu încredere la serviciile oferite de Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara
Dr. Carmen Olar
Carmen Olar este un medic ORL-ist foarte pasionat de meseria sa, așa cum sunt și ceilalți medici tineri pe care i-am întâlnit până acum la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
Carmen Olar este hunedoreancă și, chiar dacă a făcut facultatea și rezidențiatul în Timișoara, spune că a știut dintotdeauna că se va întoarce acasă. A venit la spitalul din Hunedoara în urmă cu un an. „Dacă va continua în ritmul acesta de dezvoltare, Hunedoara are șanse să evolueze și să ajungem ca Brașovul, de exemplu, din punct de vedere cultural. Mie mi-ar plăcea ca fiul meu să se întoarcă aici odată ce își va termina studiile”.
„De când am venit la spitalul municipal din Hunedoara, consult foarte mulți copii: în medie 5-6 cazuri în fiecare zi, dintr-un total de 30 de pacienți pe zi. Îmi place să lucrez cu ei”, spune Carmen Olar. Întrebată despre planurile de viitor, ne spune că își dorește foarte mult să dezvolte în cadrul secției ORL din Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara un compartiment specializat pe audiologie și vertij.
„Recent am fost la un curs de specializare pe acest subiect, la Iași, și voi merge din nou. Am dobândit competențe în audiologie și vertij. Aparatura despre care vorbesc și pe care mi-o doresc aici constă dintr-un laptop și o pereche de ochelari Frenzel, conectați la acel laptop, cu ajutorul cărora sunt monitorizate mișcările globilor oculari în timp ce se fac anumite manevre. Aceste manevre se pot face și cu ochiul liber, dar este mult mai greu pentru medicul investigator să vadă mișcările ochilor fără ochelarii aceștia speciali. Aparatura poate fi folosită pentru o diagnosticare mai precisă din punct de vedere ORL a simptomatologiei declanșate de vertij; aproximativ 70 la sută dintre cazurile de vertij sunt date de afecțiuni ale urechii interne, nu sunt toate de ordin neurologic”.
Dr. Flaviu Stoenescu
Dr. Flaviu Stoenescu este unul dintre puținii medici cu dublă specializare: de internist și de cardiolog. Facultatea de Medicină are o durată de șase ani, cărora li se adaugă rezidențiatul, care în cazul medicului Stoenescu a însemnat încă nouă ani de studii. Așa se face că pentru a ajunge medic cu dublă specializare, dr. Flaviu Stoenescu a făcut nu mai puțin 27 de ani de școală.
Dr. Flaviu Stoenescu este din Lugoj și a ajuns la Hunedoara odată cu concursul pe care l-a dat pentru a obține postul de cardiolog în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, în luna august a anului 2017. „Am cochetat cu ideea de a rămâne în clinica universitară, îmi plăcea să fac stagii cu studenții, dar nu s-a putut. Nu mă vedeam trăind altundeva decât în Timișoara, după 17 ani petrecuți acolo, dar acum nu regret mutarea în Hunedoara”.
Dubla specializare îl ajută mult în practicarea meseriei, pentru că omul este mai mult decât o inimă, este un tot, iar având anii de interne în spate, viziunea pe care o ai este mult mai largă.
„Spitalul arată foarte bine și sunt foarte mulțumit de dotări, avem o secție de terapie coronariană care e dotată cu absolut tot ce ne trebuie. Sigur, întotdeauna este loc și de mai bine, dar spitalul nostru este unul bine dotat și care îți oferă posibilitatea de dezvoltare. Ani la rândul, a fost spitalul municipal nr. 1 din țară, iar ăsta nu-i lucru puțin!”.
Cardiologii au mult de lucru în orașul nostru, din păcate: „Nu există zi fără infarcte”, după cum spune dr. Stoenescu. “Cardiologia este o specialitate grea prin definiție: la orice oră trebuie să fii apt, că-i trei noaptea, că-i cinci dimineața, că ai 15 pacienți la ușă și ești chemat în Urgență și trebuie să vezi pe cineva atunci”.
Dr. Ovidiu Vonica
Dr. Vonica este medic primar în chirurgie pediatrică și acum se specializează în ortopedie pediatrică, pentru că îi plac copiii – uman, iar profesional – îi place chirurgia, așa că alegerea specialității a fost de la sine înțeleasă, după cum spune chiar el.
„Am fost printre primii din generația mea care au venit aici, la Hunedoara. Sincer, atunci părea o soluție intermediară, dar în timp s-a dovedit o alegere bună. Spitalul este OK și există interes pentru dotarea sa cu aparatura necesară ca să ne practicăm meseria”.
„Eu sunt singurul pe specialitatea mea și pot spune că în mare, aproape toate cazurile se rezolvă local, mai puțin cele care intră în categoria altor specialități, respectiv neurochirurgia sau chirurgia toracică. Pentru cazurile de o gravitate deosebită sau care necesită investigații pe care la anumite categorii de vârstă nu le putem face aici (de exemplu, la copiii foarte mici) colaborăm cu clinica din Timișoara”.
Dr. Ovidiu Vonica are pacienți din tot județul. Spune că poate opera sugari, copii și adolescenți cu patologie malformativă, traumatică, inflamatorie și tumorală abdominală, urologică, maxilo-facială și a membrelor.
Acum, că au în sfârșit salariile mărite, plecarea în străinătate nu mai reprezintă o motivație absolută pentru medicii români. Cu toate acestea, este importantă dezvoltarea competențelor și supraspecializărilor fiecăruia în centre din țară și din afara țării, de aceea medicii participă la diverse workshop-uri, conferințe pentru a se ralia actualităților medicale. Este, bineînțeles, și cazul medicului Ovidiu Vonica.
În privința planurilor de viitor, dr. Vonica spune că și-ar dori dezvoltarea chirurgiei și urologiei endoscopice, aceasta din urmă fiind chiar o patologie de nișă; chirurgia laparoscopică se poate dezvolta și se va gândi serios la asta după ce va termina cea de-a doua specializare, în câțiva ani.
“ Vreau să mulțumesc medicilor din spitalul nostru pentru tot ce fac, pentru profesionalism și pentru tot ceea ce oferă comunității hunedorene ”, a declarat Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.
Maria Hogman