Meniu Principal

PSD nu a renunțat și nu va renunța la obiectivul renegocierii PNRR

PSD nu a renunțat și nu va renunța la obiectivul renegocierii PNRR astfel încât să prevadă finanțare europeană pentru sistemul de irigații din România. În același timp însă, ministrul Agriculturii nu poate sta pe loc până când se vor purta aceste negocieri la Bruxelles. Există soluții. Nu pierdem timpul și folosim banii disponibili în bugetul național pentru a demara lucrările de modernizare și extindere a sistemului de irigații. Când se vor finaliza negocierile de la Comisia Europeană, multe dintre obiectivele finanțate acum din banii de la buget for putea primi finanțare europeană
La ora actuală sunt lucrări în diferite stadii de execuție în valoare totală de peste 2 miliarde de lei
De asemenea, în stadiul de proiectare sunt lucrări în valoare de peste 4 miliarde de lei. Așadar, în stadiul de execuție + proiectare sunt investiții în sumă totală de 6.4 miliarde lei.
Valoarea totală a bugetului multianual (până în 2027) pentru irigații este de 1.5 mld euro
Rezultă că din bugetul multianual mai rămân disponibili circa 212,5 de milioane de euro (aproximativ 1 miliard de lei). Dar deja sunt întocmite note conceptuale de 1,6 miliarde de lei.
De asemenea, ministrul Chesnoiu a prevăzut prin Planul Național Strategic 2023-2027 investiții noi în infrastructura secundară de irigații din fonduri UE, în valoare de 400 milioane euro și investiții în sisteme locale de irigații, în valoare de 100 milioane euro.
Situația privind irigațiile ( 02.08.2022)
o Suprafața irigată total: 1.307.621 ha
o Canale pline cu apă: 2.351 km
o Nr. stații de bază în funcțiune: 110.
o Nr. stații de punere sub presiune: 310.
o Sunt în funcțiune54 amenajări de irigaţii pe raza a 20 de judeţe
Cea mai mare parte din lucrările realizate în domeniul irigațiilor s-a realizat în guvernările PSD Fostul ministru Oros, de la PNL, nu a mișcat niciun deget în acest domeniu. Dimpotrivă, a ratat șansa de a include irigațiile în PNRR, după ce, în 2019 a anulat circa 46 de proceduri de licitație pentru lucrările din acest domeniu.
Viorel Sălan , deputat PSD