Meniu Principal

Propunerea legislativă „Legea suveranităţii” – respinsă prin vot

Printre proiectele adoptate prin votul plenului s-a aflat şi initiativa legislativă

Pl-x nr. 79/2022 Propunere legislativă „Legea suveranităţii – Legea pentru protejarea interesului superior şi suveran al poporului şi al cetăţeanului român”.

Am arătat, în intervenţia pe care am avut-o, că, iniţial, mi s-a părut că titlul sună bine şi că este un proiect în favoarea românilor şi a României. Dar, parcurgând expunerea de motive şi draftul proiectului, m-am lămurit că nu este deloc aşa.

Am constatat că prin acest proiect de lege se dorea modificarea a 20 de legi şi 2 ordonanţe de urgenţă. Pe această listă se aflau legile de organizare şi funcţionare ale SRI, SIE, STS, SPP. Modificările propuneau demilitarizarea lor şi, mai mult încă, se permitea înfiinţarea de sindicate în interiorul acestor instituţii. Proiectul mai prevede ca, în domeniul forestier, să se interzică exploatarea pădurilor la ras pentru anul 2021. Ori, noi suntem deja în anul 2022. Da, sunt de acord o parte dintre legile la care se face trimitere se impune a fi modificate, dar nu de o asemenea manieră.

Partidul Social Democrat nu va vota niciodată decât proiecte care sunt corecte, fie că sunt iniţiate de parlamentarii PSD, fie că sunt iniţiate de alţi parlamentari. Singura condiţie pentru a le susţine este să fie în beneficiul românilor şi al României.

Grupul PSD va vota împotriva acestui proiect de lege.

Viorel Sălan – Deputat PSD