Meniu Principal

Primăriile întâmpină mari dificultăţi în a putea plăti drepturile ce se cuvin persoanelor cu dizabilităţi

Întrebare către ministrul finanțelor publice

 Perioada prin care trecem acum în România este poate ce mai dificilă din ultimii 30 de ani. O dovadă certă maturităţii politice şi administrative este reprezentată de modul în care guvernul are grijă de cele mai vulnerabile categorii sociale.

Problema persoanelor cu dizabilităţi mi-a fost prezentată în dialogul pe care l-am avut cu primari din oraşe şi comune. Şi, ţinând cont de gravitatea situaţiei, am decis să adresez o întrebare în acest sens ministrului finanţelor:

Stimate Domnule Ministru,

Primari ai mai multor oraşe din judeţul Hunedoara, membri ai Asociaţiei Oraşelor din România, mi-au prezentat următoarea situaţie foarte dificilă cu care se confruntă în comunităţile pe care le conduc:

Până anul trecut, inclusiv, cota de finanţare acordată de guvern pentru drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate în baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, era de 90%. Iar autorităţile locale trebuiau să contribuie în completare la aceste cheltuieli cu o cotă de 10%.

La rectificarea bugetară din octombrie 2019, autorităţilor locale le-a fost decontată cu fonduri guvernamentale şi cota de 10%.

În acest an, Guvernul a decis că nivelul acestei contribuţii guvernamentale să fie redus la un procent de 50%, restul de 50% urmând să fie completat de către autorităţile locale.

Dar, din cauza cheltuielilor în contul epidemiei cu COVID-19 şi a faptului că a fost declanşată starea de urgenţă şi, ulterior, cea de alertă, încasările la bugetele locale ale primăriilor au scăzut dramatic, în special cele ale oraşelor mici şi comunelor.

De asemenea, stabilirea aceluiaşi nivel al contribuţiei de 50% din partea primăriilor locale nu ţine cont de realitatea din teritoriu. Poate că la nivelul unor municipii, cum ar fi Deva în cazul judeţului Hunedoara, dezvoltarea lor economică permite în cele din urmă derularea procesului de finanţare a drepturilor persoanelor cu handicap. Dar primăriile din oraşele mici sau din comune nu au astfel de posibilităţi.

În aceste condiţii, primăriile întâmpină mari dificultăţi în a putea plăti drepturile ce se cuvin persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor acestora.

Primarii cu care am stat de vorbă susţin că situaţia devine din ce în ce mai greu de gestionat cu fiecare prelungire a restricţiilor stării de alertă şi că soluţia cea mai viabilă ar fi, pe de o parte, decontarea imediată a tuturor cheltuielilor generate de pandemia de COVID-19 şi, pe de altă parte, creşterea la 90% a cotei de finanţare a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav.

Faţă de cele prezentate mai sus, doresc să cunosc ce măsuri aţi luat până acum pentru rezolvarea acestei situaţii?

 

Viorel Sălan, Senator PSD