Ordinea constituțională a României nu este negociabilă
O persoană cu atribuțiile șefei reprezentanței Comisiei Europene trebuie să fie mai atentă la declarații care pot instiga magistrații români să nu respecte deciziile CCR. Încălcarea ordinii constituționale duce la haos și degringoladă în tot sistemul de justiție din România.
Chiar si reprezentanta CE în România are obligația de a respecta Constituția României când face astfel de declarații, mai ales când admite că așa-zisul principiu al „supremației dreptului european” nu se regăsește în tratatele europene semnate de România. În schimb, va găsi în Constituția României principiul supremației deciziilor CCR, care sunt „definitive și general obligatorii”.
Șefa reprezentanței Comisiei Europene face o mare confuzie între „supremația” și „prioritatea” dreptului european în raport cu dreptul național. În Constituția României și în tratatele europene nu se vorbește de „supremație”, ci de „prioritatea” dreptului european.
„Prioritatea” se aplică în cazul unor prevederi contrare din dreptul intern și cel european. Deci acest principiu al „priorității” se aplică doar dacă există prevederi legale contrare la nivel european comparativ cu cele din România, caz în care se consideră că prevederile europene prevalează față de cele interne. Acest lucru era aplicabil în cazul legislației existente în România la momentul aderării. După aderare, CCR a respins, atunci când a fost sesizată, toate legile noi care conțineau prevederi contrare cu cele din dreptul european. Deci CCR a avut o conduită corectă față de dreptul european, în sensul „priorității” acestuia față prevederile contrare din dreptul intern.
„Supremația” în schimb, implică superioritatea instanțelor europene, față de cele naționale, inclusiv față de Curtea Constituțională din România, ceea ce contravine textului actual al Constituției, care prevede că instanța supremă este CCR – adică deciziile sale sunt „general obligatorii”.
Constituția României prevede clar:
ARTICOLUL 148. (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Viorel Sălan,
Deputat PSD