Oaza de muzică de la Teatrul de Artă Deva
Participarea la a doua ediție este impresionantă şi cuprinde artiști din 9 țări
Teatrul de Artă Deva vă invită la “Zilele Mozart la Teatru”. Zilele Mozart la teatru reprezintă un preambul al Festivalului Internaţional de Operă şi Muzică Clasică „Hunedoara Lirică”. Spectacolele prezentate în cadrul acestui eveniment sunt producțiile Teatrului de Artă Deva, realizate în cadrul proiectului internațional “Laboratorul liric” în parteneriat cu Viena Opera Company.
La realizarea acestor spectacole participă o echipă internațională de artiști din 9 țări: România, Grecia, Austria, Elveția, Olanda, Italia, Irlanda, Turcia și USA.
Nunta lui Figaro de W.A. Mozart în regia lui Eugenia Arsenis
“Condiţiile de astăzi din ţară nu sunt neapărat prielnice culturii, dar muzica poate schimba calitatea vieţii copiilor şi a familiilor lor.
“Nunta lui Figaro” face parte din proiectul “Laboratorul Liric”, inițiat anul trecut în colaborare cu Viena Opera Company. Scopul acestui proiect este de a prezenta opere de muzică clasică într-o formă teatrală și modernă. Laboratorul este totodată și concurs deoarece acest spectacol este jucat de trei ori cu trei distribuții diferite iar la final vor fi aleși soliștii cei mai buni care vor participa cu spectacolul în Festivalul de Operă și Muzică Clasică – Hunedoara Lirică”, precizează Prof. Dr. Theodore Coresi.
Bastien și Bastienne de Wolfgang Amadeus Mozart în regia Nora Tiu Chiriac
“Este un spectacol muzical având la bază prima operă a compozitorului W.A. Mozart – Bastien și Bastienne. Spectacolul pe care noi îl propunem este creația unui copil, adresată copiilor. Acest spectacol de operă comică are ca scop introducerea mai ales a copiilor, dar și a adulților în lumea operei. Spectacolul este gândit în așa fel încât să fie cât mai atractiv tinerilor spectatori. Ideea regizorală este de a transpune povestea de dragoste dintre Bastien și Bastienne în regnul animal, o lume cu care copiii relaționează și pe care o înțeleg cu mult mai bine.
Este o producție destinată atât tinerilor, cât și adulților, astfel încât să constituie un spectacol de familie. Datorită interferențelor de genuri (muzică, teatru, dans), acest spectacol muzical va deveni un produs relevant pentru copii și tineri de toate vârstele, fiecare spectator găsind ceva interesant în această reprezentație.
În aceste spectacole sunt prezenţi artişti de marcă, foarte valoroşi, staruri în perioada actuală, tineri artişti care au ajuns la un nivel deosebit” apreciază Theodore Coresi.
Despre Prof. Dr. Theodore Coresi
Unul dintre cei mai apreciaţi solişti romani de operă la nivel internaţional, Theodore Coresi impresionează prin căldura şi frumuseţea glasului său, ca şi profunzimea sa ce l-a ajutat să abordeze rolurile de referinţă destinate vocii de bas din repertoriul liric.
Theodore Coresi, unul din cei mai mari artişti lirici români, s-a născut în judetul Neamţ, a început studiul muzicii în oraşul natal şi a continuat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Înzestrat cu o voce aparte, Thedore Coresi s-a perfecţionat apoi cu Boris Christoff, Luigi Infantino, Giuseppe Taddei, Hubert Deutsch, Nicolae Herlea, s.a. la Bucureşti, Roma şi Viena, în paralel remarcându-se deja la concursuri internaţionale de prestigiu precum Concursul de Canto de la Vervier, Concursul Internaţional Maria Canals de la Barcelona, Concursul Belvedere de la Viena sau Concursul Internaţional G. B. Viotii din Italia, unde a cucerit premii importante.
Angajat al Operei Naţionale Bucureşti, Theodore Coresi s-a evidenţiat pe prima şcenă lirică a ţării cu un rol ce avea să-i devină unul dintre cele mai dragi şi o veritabilă emblemă, Sarastro din Flautul fermecat de W. A. Mozart. A avut colaborări cu mai multe teatre lirice europene de primă mărime şi un numar important de apariţii pe podiumurile de concert de prestigiu din Europa şi nu numai. În decursul carierei sale, Theodore Coresi a impresionat în roluri de referinţă în titluri de opere semnate de C. Monteverdi, G. F. Handel, W. A. Mozart, G. Rossini, G. Donizetti, G. Verdi, G. Puccini, J. Massenet, G. Bizet, P. I. Ceaikovski, dar şi în numeroase partituri vocale şi vocal-simfonice.
Theodore Coresi are şi o intensă activitate pedagogică, în care a pregătit generaţii de tineri solişti, ca profesor universitar la Universitatea Pedagogică din Moscova, Centrul Internaţional de Muzică şi Dramă de la Viena, şi profesor asociat la Universitatea din Oradea şi Universitatea din Piteşti. De asemenea, a susţinut mai multe masterclass-uri de artă vocală, unele dintre acestea având loc în cadrul Festivalului Internaţional Vacanţele Muzicale la Piatra-Neamţ dar şi la Conservatoarele din Brno şi Pescara.
De asemenea, Theodore Coresi are şi o vastă experienţă managerială, de-a lungul timpului fiind director fondator al Vienna Opera Company, manager al agenţiei de impresariat artistic ArtCor Artists Agency, director artistic al Festivalului Opera Nights de la Hunedoara, director artistic al Concursului Internaţional Vox Artis de la Sibiu, director al Pygmalion Theater din Viena, director şi fondator la studioului privat Opernsanger din Viena sau preşedinte al asociaţiei de schimb cultural internaţional ProArte.
Maria Hogman