Meniu Principal

O dramă conjugală și celebrul „Frozen” – noile premiere teatrale la Petroșani

„Dansul morții” de Strindberg și dramatizarea musicalului „Frozen” sunt premierele din acest weekend la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”.

„Dansul morții” va avea premiera în 30 septembrie, de la ora 18, în sala Artelier, în regia lui Ovidiu Radu.

Este o piesă scrisă de Strindberg în 1900, dar cu un subiect foarte valabil și azi: Edgar și Alice urmează să aniverseze 25 de ani de căsătorie, dar mariajul lor este de mult ruinat. Nu doar că se urăsc feroce, dar au reușit să-și dezbine și copiii, care țin ba cu unul, ba cu altul. Edgar e căpitan de artilerie în rezervă, un bărbat tiranic, iar Alice fostă actriță – cuplul ilustrativ pentru temele de familie abordate de Strindberg, care a scris mult despre emanciparea femeilor. Adulterul și un complot criminal sunt consecințele acestei situații. „Cât de importantă este prezența celuilalt aflăm doar în momentul când aceasta devine o absență și, în final, o amintire. Dar să nu uităm că prezența cuiva poate să se transforme, la fel de bine, într-o corvoadă și, mai apoi, într-un joc sadic și pervers care poate avea doar un singur câștigător”, spune regizorul Ovidiu Radu despre spectacol. El a mai montat la Petroșani „Neînțelegerea”, în 2019.

În „Dansul morții” joacă Dorin Ceagoreanu, Oana Crișan și Daniel Cergă.

„Frozen” se va juca în 1 octombrie, de la ora 18, la Deva, în curtea Palatului Administrativ, și în 2 octombrie, de la ora 12, la Petroșani, în sala mare a Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”.    Montarea regizorului Dan Mirea este varianta scenică a celebrului musical hollywoodian realizat după basmul „Crăiasa zăpezilor” de Andersen. Povestea celor două prințese-surori și a încercărilor pe care trebuie să le înfrunte este abordată în acest spectacol în cheie feerică.    „Acest spectacol s-a născut din dorința copiilor de a vedea și o variantă scenică, teatrală, a filmului Disney. Am încercat să folosesc o cheie originală, fără să denaturez povestea, deși am modificat puțin finalul. Spectacolul se bazează pe conflictul dintre bine și rău, așa cum se întâmplă în toate basmele. Montarea de la Petroșani are și o surpriză: copiii vor avea și stimuli senzoriali. Este un spectacol 4D, aș putea spune”, afirmă regizorul Dan Mirea.    Din distribuție fac parte Patricia Buraga, Andrada Dobre, Robert Vladu, Bianca Holobuț, Andrei Șchiopu, Mihai Sima, Ion Popescu și Cliuța Șușu.    Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani este o instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Hunedoara.