Nistor: Ne dorim să contribuim la revitalizarea zonei Văii Jiului
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a semnat, ieri, contractul pentru cumpărarea imobilelor care formează „Ansamblul Istoric Mina Petrila”, aflate până acum în proprietatea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.
„Le mulțumesc în primul rând consilierilor județeni care au aprobat această achiziție. Ne dorim ca acest obiectiv să contribuie la revitalizarea zonei Văii Jiului, pentru că există un potențialul uriaș. Monumentele istorice pot intra într-un circuit turistic, așa cum se întâmplă în alte zone foste miniere din Europa, în timp ce terenul disponibil poate fi pus la dispoziția investitorilor. În egală măsură, se poate opta pentru componenta de afaceri.
Până în prezent, am analizat împreună cu colegii din CJ Hunedoara, în urma vizitelor în teren a întâlnirilor de lucru cu reprezentanți ai ministerelor de resort, dar și instituțiile publice subordonate acestora, perspectiva accesării de fonduri nerambursabile prin trei tipuri de programe: Programul Operațional Tranziție Justă, Planul Național de Redresare și Reziliență și Programul Operațional Regional 2021-2027”, a declarat Laurențiu Nistor.
„Ansamblul Istoric Mina Petrila” se întinde pe o suprafață de 163.855 mp pe care sunt amplasate monumente istorice:
– clădirea compresoarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum – grupa valorică A în categoria monument,
– ateliere mecanice, puțul nou cu schip, puțul centru (turnul și hala) – grupa valorică B în categoria monument și clădiri aflate în zona de protecție a monumentelor istorice.
Exploatarea minieră de la Petrila a fost înființată în anul 1859, mina Petrila fiind cea mai adâncă din Valea Jiului, coborând în pământ aproape 1000 de metri. EM Petrila a fost închisă în anul 2015, pe data de 30 octombrie 2015 fiind extrasă ultima tonă de cărbune.
Prețul stabilit pentru cumpărarea acestui obiectiv a fost stabilit în urma negocierilor și este de 1.500.000 lei.