Meniu Principal

Nistor: Marea Unire, de 1 Decembrie, la Alba Iulia

Sărbătorim evenimentul politic major al anului 1918, desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România

Eroul Național Avram Iancu este unul dintre acei bravi români care a luptat pentru idealurile naționale, înainte de momentul desăvârșirii Marii Uniri. De aceea, în fiecare an de Ziua Națională, îi cinstim memoria, aici, la Țebea, unde odihnește la umbra gorunilor, martori tăcuți ai vremurilor zbuciumate în care Crăișorul Munților lupta pentru libertate.

În cadrul manifestării a fost evocată personalitatea „Crăișorului Munților” și a avut loc o slujbă religioasă. După momentul comemorativ s-au depus coroane sau jerbe de flori în memoria lui Avram Iancu.

Ziua de 1 decembrie devine zi naţionalã a României în 1990. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului, cu România. Astfel, se creează un singur stat naţional.

La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi, unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar la final, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România ( 1 decembrie 2018). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918. În anul 2018, celebrăm Centenarul Marii Uniri.

Participanții la eveniment au fost rugați să respecte regulile în vigoare cu privire la diminuarea riscului de contaminare cu virusul COVID-19.

Laurenţiu Nistorpreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara