Meniu Principal

Nistor: Investiții în sănătate

Ieri, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Hunedoara a fost aprobat proiectul de hotărâre care conține documentația tehnico-economică (faza SF) și indicatorii tehnico-economici pentru montarea unui ascensor de persoane la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Deva.

 Ne concentrăm pe continuarea investițiilor în sănătate, pentru ca pacienții să beneficieze de tot confortul

Practic, am intrat în etapa a II-a de elaborare a documentațiilor necesare pentru ca acest obiectiv de investiții să poată fi realizat. Secția Boli Infecțioase funcționează într-un spațiu independent, un pavilion aflat în curtea spitalului, și este compusă din parter și etaj.

Este știut faptul că situația epidemiologică din ultimii doi ani a crescut presiunea pe această secție și, în continuare, adresabilitatea pacienților rămâne una ridicată. Din acest motiv, dar și pentru siguranța transportului cu targa la etajul clădirii a pacienților aflați în stare gravă, am decis construirea unui lift cu o sarcină nominală de 1600 kg. Ascensorul se va realiza pe o structură independentă, legată articulat de clădirea secției. Investiția este estimată la circa 720.000 de lei, iar durata de realizare va fi de 4 luni.

În etapa a II-a ne aflăm și cu proiectul care prevede „Construire clădire Centru de Radioterapie și Secție Oncologie” la SJU Deva. Potrivit studiului de fezabilitate pe care l-am adoptat astăzi, ne propunem construirea unui corp de clădire cu demisol, parter și două etaje. În clădire, pe lângă Centrul de Radioterapie care va fi amenajat la demisol, centrul de chimioterapie și saloanele pentru spitalizarea de zi de la parter, la cele două etaje va funcționa noua Secție Oncologie, dotată cu 45 de paturi.

În prezent, secția se află într-un spațiu pavilionar, fiind dotată cu un număr insuficient de paturi. Tot aici este și centrul de chimioterapie, iar în lipsa unui centru de radioterapie, pacienții de la Deva sunt nevoiți să meargă pentru tratament în alte unități din țară. Valoarea totală a investiției este estimată la peste 42,5 milioane de lei.

Tot ieri, am aprobat un proiect care prevede apartamentarea construcției „Garaj” din Deva care aparține domeniului public al județului Hunedoara, în prezent aflată în folosința gratuită a Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Hunedoara. Odată spațiul recompartimentat, aici va putea funcționa o farmacie de incintă cu circuit închis, fără de care SAJ Hunedoara nu-și va mai putea desfășura activitatea la parametri optimi.

Am considerat că este de datoria noastră să întindem o mână de ajutor Serviciului Județean de Ambulanță, pentru ca activitatea acestuia să nu fie perturbată și unitatea să primească toată avizele de funcționare necesare pentru a-și îndeplini menirea, aceea de a salva cât mai multe vieți.

Le mulțumesc consilierilor județeni pentru susținerea acordată acestor trei proiecte importante pentru comunitatea hunedoreană.

Laurențiu Nistor,

Președintele Consiliului Județean Hunedoara