Meniu Principal

NATO ESTE AICI, PREGĂTITĂ SĂ APERE FIECARE CENTIMETRU DE TERITORIU ALIAT

Organizarea impecabilă a reuniunii miniștrilor de externe ai statelor NATO de la București a consolidat prestigiul României. Efortul diplomatic și organizatoric al României a fost apreciat. Iar mesajul NATO transmis cu acest prilej a fost tema declarației politice prezentate azi:
NATO ESTE AICI, PREGĂTITĂ SĂ APERE FIECARE CENTIMETRU DE TERITORIU ALIAT
Cel mai mare război din istoria umanității a debutat așa cum au debutat toate conflictele. Cu încălcarea ordinii internaționale și a tratatelor care o desenaseră. Rezultatul final? Între 50 și 85 de milioane de decese, mai mult decât în orice alt conflict din istoria omenirii.
Au trecut aproape opt decenii de la acel conflict mondial distrugător. Dar lumea s-a schimbat de atunci fundamental. Și putem vedea cu toții rezultatul concret al acestei schimbări.
Cea mai importantă lecție a prezentului este să nu ne lăsăm seduși de nostalgiile trecutului. Este evident că astfel de nostalgii iluzorii au pus azi Europa în fața celei mai mari crize de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Dar diferențele de abordare sunt de asemenea evidente. Pentru prima dată în istoria recentă, de partea statului agresat s-a creat o alianță de 50 de state, care nu este militară și care îl sprijină efectiv.
În tot acest context internațional volatil, România și-a consolidat prestigiul în zonă și prin organizarea impecabilă a reuniunii miniștrilor de externe ai statelor NATO. Efortul diplomatic și organizatoric al României a fost apreciat de participanții la reuniune, țara noastră fiind considerată de partenerii săi un aliat fundamental pentru Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.
Mesajul NATO de la Bucureşti a fost foarte clar și ferm. Alianţa va sprijini Ucraina atâta timp cât războiul va continua să se desfăşoare și nu va da înapoi niciun pas. Și, ca răspuns direct la invazia Rusiei în Ucraina, vor fi dublate grupurile de luptă ale NATO de la 4 la 8, unul dintre acestea fiind plasat în România, sub conducerea Franţei.
Reuniunea NATO de la București a reamintit de asemenea că Balcanii de Vest și regiunea Mării Negre sunt zone de importanță strategică pentru Alianță. Acest fapt a fost întărit de prezența miniștrilor de externe din statele partenere, Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova.
În același timp, toate statele participante la acest eveniment istoric știu că luând apărarea Ucrainei, acceptă costuri dificile. Însă costul inacțiunii ar fi mult mai mare.
Urmează o iarna grea. Iar spirala brutalității pe care evoluează acest război o va face și mai grea. Dar reuniunea de la București a reafirmat cu tărie că NATO este aici și este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat.
Știm că cele mai multe războaie se termină la masa negocierilor. Dar singura soluție durabilă a conflictului din Ucraina este o pace justă.